HOME

Ringen

28 IMG_2493.JPG28 IMG_2497.JPG28 IMG_2505.JPG28 IMG_2489.JPG

Als je lid bent van de KLN, beschik je over een fokkerskaart met een eigen fokkersnummer en dat maakt het mogelijk dat je bij het ringenbureau van de KLN de juiste ringen kunt bestellen. Voor ieder hoenderras staat beschreven welke ringmaat voor de hennen en welke ringmaat voor de hanen moet worden gebruikt. Duidelijk moet zijn dat een ring van een tentoongesteld dier NIET afschuifbaar mag zijn.
Fokkers van kippen hebben verschillende soorten ringetjes om kuikentjes te kunnen merken, zodat ze weten uit welke foktoom het kuiken komt. Als het kuiken een week of 8 is krijgt het de officiële rong aan zijn/haar poot. Je moet als fokker op tijd beginnen met ringen. Is de poot van het kuiken al te dik voor de ring, dan neem je een ring van een iets grotere maat.

Ieder jaar zorgt de KLN voor ringen. Ieder jaar een andere kleur. Iedere ring heeft een eigen nummer, de ringmaat, NL van Nederland en het jaartal en EE van Europese Entente.

Ringen van kuikens

 

 

Bij het ringen van de kuikens moet op een aantal zaken gelet worden, zoals: de ringmaat, bij hanen de ring boven de spoor aan de poot en de ring zo aanschuiven dat de ring er op de kop aan zit. Als de fokker of keurmeester het dier in de hand heeft en de poot van het dier pakt, kan hij/zij de tekst op de ring goed lezen. ( zie afbeelding). Als het ringen een beetje moeilijk gaat, kan het insmeren van de poot met wat slaolie wel helpen.