Bezoek aan Harry Nijman, een van de weinige duivenfokkers in onze vereniging
Op een mooie zomeravond ben ik op bezoek geweest bij Harry Nijman, midden in de nieuwbouw in de Marslanden, en dan toch veel duiven kunnen houden. Dat is wel mooi.
Harry is al sinds zijn 4 de levensjaar bezig met duiven. Hij kreeg zijn eerste duif, een eenkleurige doffer van het ras Oud Hollandse Kapucijner van Ab Lenters. Vader Nijman had konijnen en Harry heeft twee jaar iets met konijnen gedaan die vervolgens bij Hendrik Jan Meier zijn terecht gekomen. Het waren Parelfehs, waar Hendrik Jan Meier later heel goed mee gefokt en geshowd heeft. En daarna kwamen er weer duiven bij Harry. Het werden de Oosterse Rollers en ook de Keulse tuimelaars om in te kruisen. In 1977 is Harry lid geworden van Pels en Pluim en lange tijd actief in de fokkerij samen met zijn maatje Willem van de Graaf.
In 2008 stopt Harry resoluut met de fokkerij in verband met gezondheidsklachten en wat schets onze verbazing Harry begint weer met duiven en het lijkt goed te gaan. Toch komt er nog een onderbreking van 2 jaar waarbij er geen duif te bekennen valt bij Nijman. Sinds 2015 heeft Harry de draad weer opgepakt en is hij bezig als van ouds. Omdat hij in zijn werk veel met computers bezig is, en in die twee jaar merkte dat het thuis ook na zijn werk veel schermwerk was, besloot hij om weer duiven te nemen. Elke dag worden de hokken schoongemaakt. Omdat het openhokken zijn, valt het stofprobleem erg mee. Een masker op, handschoenen aan en de huid bedekt en op die manier gaat het goed.
Wat zit er zoal in het hok? Wel, als enige in Nederland heeft hij de Roodzilver Oosterse Roller en heel speciaal de aszilver, verder de blauwzilver. Zeven kleurslagen in het totaal. In totaal op dit moment zo’n 50 stuks.
Harry is gestart met de opleiding voor duivenkeurmeester en mag sinds afgelopen 9 juni, na een besluit op de jaarvergadering van de NBS, zich officieel C-Keurmeester noemen. Hij heeft de studie opgepakt in het belang van o.a. de speciaalclub die geen eigen clubkeurmeester meer heeft. Het is pittig, maar nu hij echt aan het keuren mag in een beperkt aantal rassen, wordt het wel leuk. Harry heeft ervaring met ras bespreking en presentatie van het ras bij zijn speciaalclub.
De witte jas is inmiddels in zijn bezit en een aardige buurvrouw zal binnenkort het logo er opnaaien.
Harry vindt de hobby en de studie een welkome afwisseling met zijn nieuwe job, wel weer in de ICT wereld en bij dezelfde baas.
Uit deze hobby komen er voor Harry best wel wat activiteiten voort, zoals, presentaties geen, de Gorf website, Gorf bestuurslid, keurmeesters opleiding ( en ze vragen best veel).
Wilma, Harry’s echtgenote verzorgt ’s ochtends de duiven en Harry doet dat ’s avonds na het eten.
Op vakantie gaan kan, maar beslist niet langer dan 14 dagen. Een goede bekende neemt de honneurs waar.
Duiven broeden 18 dagen en lezen tussen door de krant, grapje, maar waarom liggen in de nestschalen altijd kranten. Volgens Harry was de inkt van de kranten vroeger luis werend.
Harry is niet in voor de vacature in het bestuur van Pels e Pluim. Wel wilde Harry nog even kwijt dat in zijn hok een 14 jarige oude duif in de kleurslag Blauwzilver kras zit. Deze duif mag blijven zolang ze leeft.
Harry en Wilma bedankt voor de ontvangst en veel succes met de duiven en Harry succes met de opleiding.
Hardenberg, 14 juni 2018
Hans Heemskerk.
Op bezoek in Loozen
Het moest er toch maar eens van komen! Op bezoek bij Henk Reins, lid van Pels en Pluim sinds 1990 en woonachtig aan de Schooldijk in Loozen, geboren en getogen en tot nu ook gebleven.
Al op heel jonge leeftijd raakt Henk besmet het virus van de kleindierhobby. Zijn oudere broer had postduiven en Henk zijn eerste duifjes waren Meeuwtjes. Op erve Reins hadden meerdere gezinsleden oog voor dieren. Als je wilt weten waar Henk precies woont, nou op de Schooldijk, waar ongeveer 15 nestkasten voor de spreeuwen in de bomen (eiken) hangen.
Henk was 8 jaar oud toen hij zijn eerste duifjes kreeg. Op de vraag wat er allemaal bij Henk in de hokken heeft gezeten, kwam een hele rij voorbij. Alles behalve konijnen. Parkieten, de grotere soorten: Princes of Walesparkiet, Halsbandparkiet en andere. Watervogels in verschillende soorten, vooral de kleinere eenden rassen als; Taling soorten, Mandarijneendjes, Carolina’s etc. Kippen zijn er ook in soorten en maten geweest en een oud Grubbe haantje is daar nog getuige van. Maar Henk had ook de mooie Yokohama’s, Hollands hoen zwart-wit geloverd en hele tamme Sebrights in citroenkleur.
De Sebrights waren zo tam dat Henk ze bij het inkooien op de Noordshow gewoon even op de kooi parkeerde, het strooisel goed verdeelde om de dieren vervolgens netjes in hun tentoonstellingsonderkomen te plaatsen. Dit alles onder het toeziend oog van zeer verbaasde Sebrightspeciaalclubleden.
En dan de hoofdmoot van Henk zijn hobby vormen de duiven die hij ook in verschillende soorten heeft gehouden, zoals Oud Hollandse Meeuwtjes, Tuimelaars, Nonduiven en Mokees. Het was Harry Nijman die Henk aanspoorde om bij een kleindiervereniging te gaan en omdat Henk en Harry elkaar kende, werd het Pels en Pluim in Hardenberg. In het verleden hebben Henk en wijlen Willem van de Gaaf nog een powerpoint presentatie gehouden over hun ras. Bij Henk heeft de hobby een tijdje op een laag pitje gestaan. Een steenmarter hield huis in zijn hok en vrij recent heeft de nachtvorst gezorgd voor tegenslag bij de opfok van jonge duiven. Maar nu wordt er gedacht aan verbeteren van de hoksituatie en is Henk met zeven koppels weer druk in de weer. Hij heeft de Mokeeduif in rood, roodzilver, wit, blauw-geband en blauwkras. Henk verteld at hij eigenlijk alle kleuren wel gehad heeft. Hij kiest voor dit ras omdat het een hele mooie en rustige duif is. Het zijn duiven waarmee weinig problemen in de fok zijn. Als de koppeling van doffer en duivin gelukt is, zijn het duiven die hun jongen zelf groot brengen.
In de loop der jaren heeft Henk toch wel wat leuke resultaten behaald, zoals een U op de Avicultura in Den Haag en mooi als je ziet dat uit jouw zwarte Mokees toppers voortgekomen zijn. Henk doet ook mee aan het tentoonstellingsgebeuren en stuurt in op de Vechtdalshow en de Noordshow. Wat aanwas van jonge leden is een van de wensen van Henk.
Zijn Mokees heerlijk in het zonnetje.
Henk bedankt voor de gastvrije ontvangst. Een goed fokseizoen toegewenst en dan graag tot ziens op de Vechtdalshow.
De eerste 11 duiven zijn er weer. Oosterse Rollers in de kleurslag geelzilver, blauwzilver en blauwzilverkras. Het gaat tot nu toe erg goed. Volgend jaar zeker eigen fok op de SKTV show te zien.
Harry Nijman begint na een periode zonder duiven weer opnieuw. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en Harry heeft inmiddels een nieuw hok in zijn achtertuin staan. Het ras is vanzelfsprekend de Oosterse Roller.
Dit bericht krijgt een vervolg.
Willem van Dijk, geboren in Bruchterveld, opgegroeid in Bruchterveld en nog steeds woonachtig in Bruchterveld aan de Kuilenweg. Willem is getrouwd en hij heeft samen met zijn echtgenote drie kinderen, waarvan er twee ook lid zijn Pels en Pluim. De beide zoons komen we nog wel eens tegen op deze website.
Van kind af aan heeft Wim al duiven gehad en ook wel andere dieren, maar altijd waren er duiven.
Momenteel lopen er bij Willem, Toulouse ganzen met jongen, Barnevelder dubbel gezoomde kippen en natuurlijk de Duitse Schoonheidspostduiven. Met de laatste gaat het vooral in Pels en Pluimverband om de fok en de tentoonstelling. Willem heeft ze in verschillende kleurslagen.
Als jongetje had Willem al parkieten, kanaries en dergelijk klein spul, maar ook wel fazanten. Leuk dat een van zijn zoons ook met kleine vogeltjes, o.a. zebravinken is begonnen, zonder dat hij wist dat zijn vader dat vroeger ook heeft gehad.
Willem is met dit duiven ras begonnen, omdat hij iemand kende die er geweldig meedraaide, goed fokte en veel prijzen won. Dat wilde hij ook wel en zo zijn deze duiven al veel jaren geleden in zijn hokken gekomen. Het is een ras voor de liefhebber, het uiterlijk, vooral de kop, wordt niet door iedereen gewaardeerd. Maar ja zo gaat dat eigenlijk met ieder ras.
Dit jaar gaat het met de fokkerij niet goed. De jongen redden het maar een paar dagen en dan gaan ze dood en Willem weet niet waar het door komt. Het fokseizoen is nog niet afgelopen hoor.
Willem heeft allemaal roosters op de vloer zodat de duiven eigenlijk altijd op een schone ondergrond lopen. De mest valt tussen de roosters door. Willem is geen prijzenjager, maar vindt het wel leuk als er eens iets gewonnen wordt. Kampioen in Ommen en Sibculo en afgelopen jaar won hij de wisselbeker van Pels en Pluim.
Willem is binnen de vereniging altijd actief geweest. Jarenlang maakte hij deel uit van het bestuur van Pels en Pluim, was ringencommissaris en maakte deel uit van het tentoonstellingsbestuur van Pels en Pluim. Tegenwoordig is Willem actief bij het tentoonstellingsgebeuren van de Vechtdalshow en maakt hij deel uit van de “Kraamploeg” van Pels en Pluim. En is hij een van de vaste leden op de bijeenkomsten van Pels en Pluim. Wat Willem mist binnen Pels en Pluim is een stukje “Saamhorigheid”. Vroeger voelde je dat sterker en waren er meer gezellige momenten in verenigingsverband.
Willem bedankt en veel succes met je mooie Duitse Schoonheidspostduiven.