HOME

Tentoonstellen

 .

Opmerkelijke resultaten van fokkers

Het toiletteren van de kippen

Als voorbereiding op het tentoonstellen van de kippen zetten we de dieren een aantal dagen van te voren al in zogenaamde trainingskooien. De dieren kunnen dan vast wat wennen aan de andere omstandigheden. Sommige fokkers zetten dan ook de radio in het hok aan. Want een normaal kippenhok is echt anders dan de tentoonstellingsruimte. Het voer kan ook worden aangepast, want op shows wordt gemengd graan gevoerd. Zijn de dieren in goede conditie? Zijn ze schoon en zijn ze vrij van ongedierte? Allemaal zaken waar je op moet letten. Een paar dagen voor de tentoonstelling gaan de kippen een voor een in bad. We gebruiken daarvoor duivenbadzout. Het kan natuurlijk ook met een shampoo en bij witte kippen wordt nog wel eens blauwsel toegevoegd. Let op niet te veel, anders gaan je witte hoenders licht geven. Uit bad, afdrogen in een handdoek endaarna met een föhn drogen of zoals op de afbeelding, in een droogkast van het fabricaat van Wim Berg. Als de dieren mooi droog zijn, gaan ze terug in de trainingskooien. Op de inkooidag volgt een laatste controle, poten, kam en kinlellen worden even ingesmeerd met bv. slaolie. De kammetjes kleuren dan mooi op. In een goede verzendkist worden de dieren naar de tentoonstelling gebracht. En dan is het afwachten op een oordeel van de keurmeester.

 

De Vechtdalshow

Pels en Pluim organiseert samen met Ommen “De Vechtdalshow”. Dit jaar hadden we maar liefst 832 dieren in de kooien. Een stijging van ruim 100 dieren ten opzichte van 2011. De hal was dit jaar versierd in de kleuren van de Belgische vlag, omdat de ZOBK, speciaalclub voor de oorspronkelijke Belgische krielhoenderrassen voor de vijfde keer haar district show bij de Vechtdalshow had ondergebracht. De tentoonstelling is goed bezocht en de reacties over de show en de kwaliteit van de dieren waren zeer positief. De kooikaarten waren dit jaar geleverd door de sponsors OLBO en SOLLIE. De volgende diergroepen waren vertegenwoordigd: Konijnen, hoenders en dwerghoenders, sierduiven en oorspronkelijke duiven, watervogels en cavia’s.

 

   

Een deel van de leden van Pels enPluim neemt deel aan tentoonstellingen. Natuurlijk hoort daar de eigen show in de manege “de Gulden Spoor” bij, “ de Vechtdalshow”. Daarnaast worden tentoonstellingen in de regio bezocht en ook aan landelijke en internationale shows wordt door een aantal leden van Pels en Pluim deelgenomen met vaak heel behoorlijke beoordelingen over hun ingezonden dieren.

Tentoonstellen vraagt veel inzet van de fokker en vraagt ook veel van de dieren.
De dieren worden ingeschreven, worden gewassen en klaar gemaakt voor de keuring. Ze worden in verzendkisten naar de show gebracht en daar in de juiste kooien geplaatst. En dan is het afwachten op de uitslagvan de keuring. Welke beoordelingen, predicaten zijn door de keurmeester op de kaart vermeld. Soms word je een keer de beste van show en ben je winnaar van een Gouden Tientje op de Noordshow met dier dat een U kreeg. U = uitmuntend, F = fraai, ZG = zeer goed enz. Naast de letters worden er ook punten toegekend op de kaart.

29%20bonnen047%20kopie(1).jpg