HOME

Kippenfokker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17 IMG_2606.JPG17 IMG_2609.JPG17 IMG_2608.JPG

Op bezoek bij Martijn Schuldink in Gramsbergen

Martijn is sinds 2013 lid van Pels en Pluim en is een heel actief krielenfokker. Martijn is geboren en getogen in Gramsbergen. In 1991 zag hij het levenslicht. De liefde voor dieren heeft hij vast van zijn vader gekregen die hem al vroeg meenam naar de schapen. Op een tentoonstelling in manege de Boshoek zag Martijn voor het eerst de Chabo’s en hij wist meteen: die moeten het worden. Dat heet op slag verliefd!

Alle begin is moeilijk en Martijn heeft ook wel even gedacht, moet ik er wel mee door gaan, maar inmiddels is het een hele serieuze zaak geworden. Kijk maar eens op zijn website.

Een mooie nieuwe stal met prachtige aluminium hokken, twee lagen boven elkaar. En tijdens dit bezoek hielp ik hem gelijk van een oud hok af, mooi voor de kippen op mijn oude basisschool. Waar een interview al n iet goed voor is.

   
  
Martijn is ook lid van de speciaalclub en daar is hij niet erg enthousiast over. Inmiddels heeft een groot aantal fokkers besloten om een aantal zaken maar zelf te regelen. Bij Pels en Pluim vindt Martijn als jong lid, niet zo veel aansluiting  en op mijn uitnodiging om voor verjonging in het bestuur te zorgen, was zijn antwoord een duidelijk Nee!. Net klaar met de studie en een nieuwe baan die veel tijd vraagt en een vriendin… Voorlopig nog niet. Wel heeft Martijn toegezegd om een ras presentatie tijdens een ledenvergadering te willen verzorgen.

Martijn is druk met de Chabo’s in de kleurslagen porselein en tarwe en zilvertarwe. Hij legt de lat best hoog, maar hij hoopt in de top van Chabo Nederland mee te kunnen draaien en  zoveel mogelijk goede predicaten te behalen. Bijvoorbeeld: het mooiste dier van de show is een Chabo!  Martijn veel succes.

Martijn heeft zijn eerste dieren van Rik Prinse, een fokker waar hij veel van leert en die elkaar ook willen helpen. Martijn gelooft ook i de samenwerking tussen de verschillende verenigingen in de regio en vreest de vergrijzing een beetje. Hij ziet zichzelf geen opleiding tot keurmeester volgen, maar gelooft wel in de samenwerking met collega fokkers om zo samen het ras te verbeteren.

Martijn modelleert zijn dieren voordat ze op de foto gaan en uit alles blijkt dat hij serieus met de hobby bezig.

Martijn bedankt voor de gezellige ontvangst en het leuke gesprek. Heel veel succes met je Chabo’s.

 

Gramsbergen, juni 2018

 

Hans Heemskerk.

Op bezoek bij Gait

Op bezoek bij Gerrit Kamphuis in Radewijk, vlak bij de Duits-Nederlandse grens. Voor de kenners Gait. Gait is geboren op 21 juni 1931 in Radewijk op de boerderij waar hij nu nog woont, samen met zijn getrouwde broer en schoonzus. Er si altijd een hartelijk welkom op de boerderij van de familie Kamphuis en altijd tijd voor koffie en een gezellig gesprek. Gait is als jongeman in dienst geweest en na zijn dienstplicht kwam hij in 1954 op de boerderij in aanraking met de proef-opfoktomen voor de bedrijfskippenhouderij . Onderzoek naar de productiviteit, ei-kwaliteit, legkwaliteit etc. er moest veel administratie van worden bij gehouden. In 1972 is de grote kippenstal afgebrand, waar toen nog maar weinig dieren in verbleven.
Gait is in 1982 lid geworden van Pels en Pluim en is vanaf dat jaar actief in de hobby en de kleindiersport, altijd met grote hoenders. De ruimte die Gait ter beschikking heeft, nodigt ook uit voor groot materiaal. Gait is niet meer de jongste en soms laat hij zich ontvallen dat hij zich wat zorgen maakt over zijn gezondheid en of hij zijn 40 jaren bij Pels en Pluim vol zal maken, betwijfelt hij.(nu 32 jaar lid).
In 1982 met Patrijs Leghorns begonnen en hij is zijn hele fokkersleven trouw aan de Leghorn, de Bonte Leghorn gebleven. Hij heeft heel wat grote rassen voor de fok gehouden, zoals de Welsumers, de Zwarte Leghorns, de Witte Leghorns, de Barnevelders en de Marans. De Witte Leghorns zijn grote vliegers dus die gingen vlot we. In de 90-tiger jaren kwamen er ook Barnevelders op het erf en een jaar of vijf geleden kwamen de Marans, koperhalzigzwarte dieren erbij. En als je nu bij Gait op bezoek komt, leidt hij je van het ene vrijstaande hok naar het andere toe, tussen de fruitboompjes van oude Nederlandse rassen door. Je komt voor de kippen of je komt voor fruitboom-enten. Of natuurlijk een slachthaan of mooie bruine Marans eieren. Over de kwaliteit van de hokken verontschuldigt hij zich zo nu dan. Maar ondanks een gat in de deur, heeft hij geen last van groot ongedierte en weet hij ook nog mooie grote hoenders in de kooien te brengen. Nu zijn er drie rassen, te weten de Bonte Leghorns, de Welsumers en de Marans. In 1997 heeft Gait de wisselbeker voor de grote hoenders van Pels en Pluim gewonnen. Het winnende dier had een F, maar er zijn geen nazaten van gekomen.
Gait gaat naar shows in de buurt en vanaf 1990 doet hij ook mee op de Noordshow in Zuidlaren. Hij is vaak benieuwd naar de beoordeling van zijn dieren op een show, zijn eerste vraag luidt steevast: “Heb ik er ook nullen bij?”
Op jaarbasis fokt Gait, als de uitkomst normaal is, zo’n 180 kuikens. Hij legt de eieren in bij Henk Godeke. Met de Marans was het slecht gesteld, met gevolg dat er nu slechts 1 haan en 5 hennen van in het hok zijn. Daar moet het in 2014 wel van komen. Gait kan jaarlijks goed van de jonge dieren af en overtollige jonge hanen worden klaargemaakt voor de diepvries. Gait heeft geen geheimen over het menu van de kippen. Hij voert legmeel met gemengd graan en de dieren kunnen vaak buiten van alles bij scharrelen en groen uit de tuin krijgen ze ook regelmatig, maar geen etensresten.
Over de beoordelingen op de keurkaarten is Gait het niet altijd eens. Hij vecht het niet aan, maar als je dertig jaar Bonte Leghorns fokt, maken ze je ook niet zoveel wijs. Gait heeft een tip voor beginnende fokkers. Zorg dat je goed startmateriaal hebt. Dieren met een ZG type. Door schade en schande word je wijs, dat heeft Gait zelf ook ervaren. Gait zou een gezellige avond voor Pels en Pluimleden wel op de wensenlijst willen zetten. Als het bestuur iets extra’s zou willen doen, dat mag het dat wel worden.

Hans Heemskerk

  

Op bezoek bij Rik

Aan de Wicher Hentostraat 24 in Mariënberg woont sinds enige tijd Rik Altena, 25 jaar oud. Rik is dit jaar getrouwd. De voortuin en het huis zijn helemaal klaar en de kippenverblijven en de achtertuin vragen nog wel wat manuren. Rik is lid van Pels en Pluim sinds 2010 en hij is de nummer 1 op onze ledenlijst en heeft al toegezegd om rond het showgebeuren van de partij te zijn, zowel met de opbouw en de afbraak als met dieren op de tentoonstelling.
Rik is geboren in Collendoorn en heeft daar tot zijn trouwen bij zijn ouders gewoond. Daar heeft hij al een aantal jaren krielkippen. Toen hij verhuisde van Collendoorn naar Mariënberg, heeft hij bijna al zijn Sebrights verkocht. Die lopen nu ergens in Saoedi Arabië.
Rik heeft gekozen voor de Sebrights omdat hij ze gewoon geweldig mooi vindt. Hij had ze voorheen in de vier kleurslagen, te weten: zilver zwart gezoomd, goud zwart gezoomd, citroen zwart gezoomd en geel wit gezoomd. Op dit moment heeft hij een fok trio in de kleurslag goud zwart gezoomd. Rik zijn eerste doel met de dieren is het plezier, de fok en opfok van de jonge dieren en op de tweede plaats komt er dan het tentoonstellingsgebeuren bij.
Op dit moment heeft Rik in de schuur al vier binnenhokken klaar waarin een trio en een aantal kuikens rondscharrelen. Daarboven komen de hokken waar straks per kleurslag de jonge dieren worden groot gebracht en aan de tuinzijde komen grote buitenrennen voor de dieren. Dat moet een mooi geheel worden. Het bestuur van Pels en Pluim wil graag de officiële opening van dit dierenverblijf verzorgen Rik, dus laat maar horen wanneer het helemaal klaar is.
Op de vraag of Rik ook last heeft van buren, in verband met geluidsoverlast van haantjes, vertelde Rik mij dat links en rechts van hem grotere hanen kraaien en dat aan het einde van zijn tuin, de tuin van zijn broer begint die ook kippen houdt. ( dat zouden maar zo 3 nieuwe leden voor Pels en Pluim kunnen worden.) Rik verwacht dit jaar zo’n dertig kuikens te fokken, waarvan een aantal onder een kloek bij zijn broer rondlopen. Als er bij Rik ooit nog een ander ras bij zou komen, dan gaat hij voor de Red Island Red.
Bijzonderheid bij dit bezoek waren de lichte kuikens in Rik zijn hok. Op mijn vraag wat dat voor dieren waren, was het antwoord: Eikenburgerkrielkuikens. De Eikenburger kriel is gewoon hartstikke zeldzaam.
Rik veel plezier met de hobby en succes met de tuin en de hokken.