HOME

Hokbezoek

 30 hokbezoek 1.jpg30 hokbezoek 2.jpg30 MG_2482.JPG30 Foto.jpg

Een rondje hokbezoek...

Het bestuur heeft besloten om zelf een hokbezoek te regelen. Het ging allemaal heel snel. 

Veel bedenktijd kregen de leden niet om zich aan te melden. Met een 8 tal leden werden op woensdagavond 15 juli een 5 tal fokkers bezocht. Gestart werd bij Niels van den Dool die goed werd bijgestaan door zijn beide kinderen. Handgel, mondkapje en koffie en cake. En daarna gaf Niels uitleg over zijn Japanners en ook het dier dat een U had gewonnen kwam op de tafel. Van daar werd er in colonne gereden naar de locatie van Bert. Ook hier kwamen de konijnen op tafel en werd er veel verteld over wat wel mag en niet mag als je tekeningrassen in het hok hebt. Konijnenmensen “boetseren” hun dieren als het ware. Men duwt wat hier en daar en dan moet het beestje op een goede manier in een goed houding zitten. Leuk om te zien en ook hier weer bij geleerd. Persoonlijk vond ik het luikje voor de kippen aan de smalle kant.

Op naar Gramsbergen, waar we te gast zijn bij Martijn Schuldink, die een schitterend hok heeft staan in de tuin van zijn ouders. ( zie bij de fokker thuis) Martijn fokt Chabo’s en heeft daar al het nodige succes mee geboekt. Binnen in zijn hok waar de 1 ½ meter moeilijk te handhaven was wordt het een en ander over Chabo’s en de verschillende kleurslagen besproken. We nemen afscheid van Gramsbergen en gaan door naar de Kuilenweg naar de familie Van Dijk. Wim, al heel lang lid van Pels en Pluim heeft daar de Duitse schoonheidspostduif zitten. Hij haalt menig dier even uit het hok en legt uit wat “gekrast” betekent en laat de “doppen” op de kop van deze duiven zien. Daarna ook nog even naar de dwergkonijnen die Wim ook heeft, sinds hij de dieren van zoon Herwin een tijdlang heeft verzorgd. Nu fokt hij er zelf ook mee.

Er wordt weer op het horloge gekeken en het startsein wordt gegeven. Vertrek naar het laatste adres in Beerze naar Gert en Mirte Hierink. Kippen, kalkoenen, eendjes, twee geiten en natuurlijk de Hollanders en de Lotharingers. Mirte vertelt over haar Hollanders, over de houding, het platliggen van de oren, de mooie aftekening tussen zwart en wit. Ze heeft de volle aandacht van de leden. Tot slot mag Gert ook nog een blauwe Lotharinger op de tafel voor brengen. Na deze verhalen gaan we het erf over en zien de andere dieren. We sluiten af op 1 ½ meter in een grote kring en drinken een glaasje/flesje en genieten van een hapje kaas, druif en worst. De muggen doen ook nog even mee. We bedanken het bestuur en gaan om 22.15 uur richting huis. Zeker voor herhaling vatbaar.

Hans Heemskerk

   

   

   

   

   

 

Pels en Pluim ontvangt de gasten van de kleindiervereniging Hengelo

Op 16 juni 2018 was het dan eindelijk zover. Het uitgestelde hokbezoek in verband met de kippen- en konijnenziekten ging nu wel door.

       

De medewerkers van Pels en Pluim en de gasten uit Hengelo werden hartelijk welkom geheten bij de familie Hierink in Beerze. Koffie en cake en een kort welkomstwoord door voorzitter Eric Nijboer. Daarna kreeg Luc Pol het woord en hij lichtte het dagprogramma toe. Om 10.00 uur reed de stoet van 4 auto’s naar Schuinesloot om daar te beginnen op de nieuwe locatie van Niels van den Dool. Niels heeft een mooie nieuwe konijnenstel en fokt Japanners. Met veel interesse werd er geluisterd naar de uitleg over dit ras door Niels. Men was duidelijk onder de indruk. Vanaf dat adres reden we binnen door naar Slagharen om een bezoek te brengen aan 2 fokkers die zich beide bezighouden met het fokken van Watermaalse baardkrielen. De groep werd opgesplitst in tweeën, een deel begon bij Wim Berg en de andere groep werd ontvangen bij Joop Roosma. Deze twee fokkers hebben de zaken netjes voor elkaar en er was veel te bekijken door onze gasten. Even een hapje tussendoor van Jenny Roosma en toen werd er gewisseld en bij Wim was even tijd voor een glaasje fris!


   

        
Na afloop van dit bezoek ging de hele groep naar Lutten om de watervogels, duifjes en kippen bij Jan Braakman te bewonderen. Het is een lust voor het oog, al die soorten die nu bijna allemaal met jongen rond liepen. Huiszwaluwen en boerenzwaluwen vliegen af en aan en vanaf Jans erf kijk je naar nog meer moois bij de buren. De gastheren van Pels en Pluim gaven duidelijk uitleg en probeerden zo goed mogelijk de vagen van de bezoekers te beantwoorden. Het was tijd voor het laatste bezoek. Allemaal naar de Marslanden naar een aanzienlijk kleiner onderkomen van Harry Nijmans Oosterse Rollers. Ook daar was men sterk onder de indruk van hoe je in de bouw toch best goed met de hobby bezig kunt zijn. Harry heeft ongeveer 50 Oosterse Rollers in zijn hok zitten, met een paar heel bijzondere kleuren daarbij, te weten de roodzilvers en de aszilvers. In het hele gezelschap waren maar twee duivenfokkers, maar ook de kippen en konijnen mensen waren on de indruk. Mannen het is tijd, de familie Hierink verwacht ons voor een afsluitende lunch en het bekijken van alle dieren op hun ruime erf.

 

Eerst een gezamenlijke lunch met belegde broodjes, heerlijke soep met ballen, broodje kroket en koffie, melk of jus d’orange. De gasten hadden voor de medewerkers van Pels en Pluim een heerlijke ambachtelijke worst. Het was mooi weer voor zo’n hokbezoek en na de lunch was er tijd om Mirtes ganzen en Hollanders te bewonderen, de geiten, de kippen de watervogels en de Lotharingers van Gert. Geweldig dit erf en de zorg voor de tuin en de dieren. Hengelo bedankte nogmaals voor de goede ontvangst. Familie Hierink en organiserend team heel hartelijk bedankt. Zeker voor herhaling vatbaar!

Hans Heemskerk. 

 

Hokbezoek Hengelo

Deze stond op 20 juni gepland voor de leden van Pels en Pluim en de OKPV van Ommen. Kijken in de keuken van een collegafokker.

Na een kopje koffie bij Hans en even een kijkje bij de Watermalen gingen de Watermaalfokkers Hans, Joop en Wim, de Lotharingerfokkers Gert, Bert en Luc richting Hengelo. Om kwart voor tien reden we het terrein op van het clubgebouw van de HPKV. Hier vind ook de jaarlijkse clubtentoonstelling plaats. We werden hartelijk met een kopje koffie en cake ontvangen  door de voorzitster mevrouw Veldhuis. Na het welkomstwoordje werden we in kleine groepjes verdeeld .

Op weg naar de eerste fokker(in willekeurige volgorde).

Marco Daalder met zwartgrannen en tandwerg. De zwartgrannen stonden in fraaie hokken buiten onder een overkapping. Een mooie collectie dieren in wit met een donkere waas(ticking) waarvan in Nederland niet veel fokkers zijn. Binnen had Marco de tandwergen staan. Ook in fraaie hokken waarmee hij bezig was deze uit te breiden. Een aantal dieren waaronder een aantal van enkele dagen oud kwamen even op de showtafel. Marco vertelde over de enkele en dubbele dwergfactor en ook de charly waarmee je met de fok van de tan te maken krijgt. Dat een goed diertje fokken nog niet zo éénvoudig is bleek wel uit zijn verhaal.

De volgende fokker was Ben Veldhuis, fokker van de Pauwstaartduif en De Oudduitse meeuw. Ben is de nestor van het eerstgenoemde ras. Een bevlogen fokker. Dat blijkt wel uit de wijze hoe hij over zijn  dieren praat. Ook over de ligging van zijn hokken in zijn overdadige groene en zeer diepe tuin waren we zeer onder indruk. Een eldorado! Over de planten en de zaden die hij voor zijn duiven gebruikt. Kortom aan alles merk je, voel je dat hier een liefhebber aan het woord is. Voor Ben is een hele dag vertellen nog te kort.

Na Ben bedankt te hebben gingen we naar de derde fokker Hans Scholte. Fokker van de bijzondere Groot Lotharinger in de kleur geel, Araucana, Drentse hoen en de Oosterse roller. En of het niet op kan nog koykarpers en bijen. Hans is al jaren bezig om de kleur geel van zijn Groot Lotharingers erkend te krijgen. Hoe moeilijk dit is blijkt wel uit zijn verhaal. Ticking op de oren of op de staart staan erkenning in de weg. Hij krijgt het maar niet weg. Bewonderenswaardig dat hij na meer dan 16 jaar fokken hier meedoor gaat. Alleen in de AOC – en de Europese klasse(wel erkend met ticking) kan Hans zijn dieren showen. Zijn tuin staat zo vol met dieren dat zijn vrouw hem verboden heeft  aparte hokken voor zijn duiven en kippen erbij te maken. Van de nood een deugd gemaakt heeft Hans deze dieren dan maar bij elkaar gezet hetgeen niet helemaal zonder problemen gaat.

De 4e fokker is Wim Molenveld.Hij fokt het Twentse hoen en de Aseel kriel. De hokken zijn gelegen achter Wims schoenenzaak waar hij eigenaar van was. Een mooie grote tuin met volop ruimte voor zijn hokken. Ook Wim is bezig een aantal kleurslagen te fokken op zijn Twentse hoen die niet erkend zijn. Nieuwe kleuren fokken is voor Wim eerder een creatieve uitdaging dan het doel ze erkend te krijgen. Hij doet daar niet moeilijk over. Zijn hokken liggen mooi verscholen in het groen en verspreid over zijn erf. Elk hok voorzien van een humoristische Twentse dierenspreuk. Na een kort betoogje over verschillende kleuren eieren sluiten we af met zijn 2e liefde: een kleine Friese Doorlopermuseum. Hier hebben we Wim maar niets over gevraagd. De tijd begon te dringen, haastig spoedden we ons naar de laatste fokker Nico Hammink. Nico woont in een vrijstaande woning mooi gelegen aan de rand van Hengelo. In een grote schuur in wel 40 hokken fokt Nico de Nederlandse Hangoordwerg in de kleuren chinchilla en isabel. Ook hij heeft het goed voorelkaar Zijn dieren lopen op houten roosters, waarbij de urine wordt opgevangen in een laag vezel. De dieren blijven op deze manier mooi droog. Nico is nog niet zo heel lang bezig met de konijnenfok  in deze kleurslag. Hij ervaart ook de moeilijkheden om de goede chinchilla- en isabellakleur te fokken. Vaak zitten er erg bonte isabellakleurigen tussen die niet geshowd kunnen worden. Of éénkleurige zwarte die hij overigens wel inzet voor de fok. Ook wij bedanken Nico voor zijn ontvangst. De tijd dringt. Er wacht ons nog een buffet.

Om ongeveer half drie is iederéén weer terug in het clubgebouw. Uiteraard delen we tijdens een prima verzorgde lunch onze ervaringen. Ook van deze fokkers hebben we weer veel opgestoken. Leerzame zaken als voeding, huisvesting en verzorging. Maar vooral de liefde voor de dieren waar het om te doen is. Ons bezoek was het dubbel en dwars waard. Nadat mevrouw Veldwijk alle aanwezigen hartelijk bedankte voor hun aanwezigheid, was het de beurt aan mij de leden van de HPKV te bedanken voor hun gastvrijheid. Ik stelde daarbij voor hen het volgende jaar bij onze vereniging uit te nodigen.

  

  

HPKV Hengelo bedankt.

Luc  Pol

 

Leden van verschillende verenigingen gaan bij elkaar op bezoek. Ze maken kennis met elkaar, zien de dieren van collega fokkers en doen ideeën op bij de gastheren en gastvrouwen. In 2011 kwam Wezep op bezoek bij fokkers in Hardenberg en Ommen. Hier werd de bezoekers gevraagd de Klein Lotharingers te beoordelen en ze in volgorde te plaatsen van beste naar minst goede. Fokkers laten hun stallen, hokken zien en vertellen over hun dieren en hun manier van aanpak.

Voor het seizoen 2015-2016 staat er een uitwisseling met de kleindiervereniging H.K.S.V uit Hengelo Overijssel op het programma. In 2015 gaan wij naar Hengelo en in 2016 ontvangen wij de Hengeloërs.

In 2012 gaan de leden van Ommen en Hardenberg voor een tegenbezoek naar fokkers in Wezep. Bij dit bezoek wordt er gezorgd voor een gevarieerd aanbod zodat kippenfokkers bijvoorbeeld ook wat meer te weten komen over het werk van hun collega caviafokker of houder van watervogels en omgekeerd. Natuurlijk is het ook mogelijk om hokbezoek per diergroep te regelen. Wie weet wordt dat het item in 2013 wel.

Op 23 juni 2012 stond het hokbezoek in Wezep gepland. Fokkers van OKPV Ommen en Pels en Pluim Hardenberg ontmoeten elkaar in Wezep bij Egbert Puttenstein, kippenfokker en bestuurslid van ”Nut en Sport” uit Wezep en Omstreken. De ontvangst was goed geregeld en na een inleiding door Klaas van de Hoek werden de hokken en het terrein van Egbert bekeken. Op zo’n locatie wordt iedereen verliefd. Egbert fokt o.a. Bassettes en Antwerpse baardkrielen. Vervolgens ging het steeds in kolonne naar de volgende fokker. Het onthaal was zeer gastvrij en hartelijk. Men hield zich goed aan het tijd- en rijschema. Van Jan Schoonhoven met Vlaamse reuzen en aardperen als voer voor de konijnen ging het naar Stefan Luchtenberg die Japanners heeft en probeert de Japannerhangoordwerg te creeëren.
Vervolgens belandden we bij de familie Van de Hoek waar de lunch klaarstond en waar we de dierenverblijven van Klaas konden bekijken. Klaas mag zich gelukkig prijzen met een vrouw die zoveel van hem overneemt met de verzorging van de dieren.
Na de lunch ging het naar Kees Pluim, een duivenfokker uit Hattem, met zijn hokken in de schuur en mooi opgenomen in de tuin. Dan door naar Jan Koert van der Kamp, die weer wat ruimer behuisd was en een mooie konijnenstal had, maar we vonden dat de dieren erg donker waren gehuisvest. Vervolgens waren we te gast bij Martin van Pijkeren in Wezep die vooral dwerghoenders in de hokken heeft en ten slotte sloten we het hokbezoek af met een glaasje en een hapje bij dwerghoenderfokker Aalt van de Streek. De deelnemers hebben een boel indrukken opgedaan en zijn overal zeer gastvrij ontvangen en kunnen terugzien op een geslaagd tegen bezoek. De leden van OKPV en Pels en Pluim die thuis zijn gebleven, hebben echt iets gemist.

Hans Heemskerk.