HOME

Actueel

 18 website foto's 2012 040.JPG18 kippen 1110.jpg18 kippen 1107.JPG

Bezoek aan de Muldershoek in Bergentheim

Op verzoek van de Muldershoek in Bergentheim zijn Bert Oelen en Hans Heemskerk op bezoek gegaan om de bewoners een leuke middag te bezorgen. En daar zijn we denk ik wel in geslaagd.

De groep bewoners zijn allemaal ouderen die geconfronteerd zijn met dementie. Op de vraag van Bert aan een mevrouw: “Hoe lang woont u al hier?”  luidde het antwoord: “Altijd al!”

Bert had jonge konijntjes meegenomen en Hans had een haan, een hen en een kunstkloek met kuikentjes.

Iedereen had vroeger wel kippen of  knienen  thuus gehad. Dan komen de verhalen wel los, als het over vroeger gaat, en een van de bewoonsters maakte in een schrift aantekeningen van wat Bert en Hans vertelden. De naam van mijn ras heb ik maar voor haar opgeschreven, want Watermaalse baardkriel is best een moeilijke naam. Na een kleine twee uur hebben we de boel netjes opgeruimd en kregen we applaus en een doos met nuttige producten. Zeker voor herhaling vatbaar.

Hans Heemskerk.

 

 

Clubbarbecue bij familie Pol was een groot succes

Dit jaar werd de barbecue gehouden bij oud voorzitter Luc Pol en Thamar. Het weer werkte goed mee, zodat we tot laat buiten konden zitten. Om half 8 kwamen de 22 deelnemers al dan niet met tuinstoel en bord en bestek naar de tuin van de familie Pol. Erik had de catering e.d. voor zijn rekening genomen. Ook ere-voorzitter Nico Gravesteijn was samen met Trees van de partij. Iedereen werd hartelijk begroet door Nico!

Voorzitter Erik wilde voor dat de vlam er in ging wel even iets kwijt. Met een kleine aanloop kwam het hoge woord eruit. Het bestuur had veel overleg gehad en wilde van de aanwezigen weten wat ze er van vonden als het bestuur op onderzoek zou uitgaan om verdere samenwerking te bewerkstelligen voor de toekomst. We willen niet als een nachtkaarsje uitgaan zo als Gramsbergen, dus we zoeken partners. Hé, hé dat was gezegd en Erik kreeg applaus en bijbal van de aanwezige leden. Het glas werd geheven en geproost op de toekomst en toen ging de barbecue aan en werd er genoten van een glaasje, de salades, en een goed stuk vlees. Het werd een gezellig samenzijn en zeker voor herhaling vatbaar.

   

Kascontrole over boekjaar 2017

Altinus Zwaan en Hans Heemskerk waren de leden van de kascontrolecommissie van pels en Pluim. Opgewonden  togen beide heren naar Slagharen voor deze verantwoordelijke taak. Niels als penningmeester en Bert als tweede penningmeester zaten er klaar voor. Natuurlijk heeft Niels lekkere koffie, maar ook altijd lekkere koeken. Altinus en
ik waren goed voorbereid, pen en papier en rekenmachine op zon- en of  lamplicht. Laat maar komen.

Wij doen dan echt ons uiterste best om iets te vinden, maar  Niels heeft dat zo perfect voor elkaar. Het is gewoon een genot om te zien hoe goed alles in de boeken staat en dan ook nog dat het goed gaat met de financiën van de club.
’n Groot compliment aan de penningmeester is hier op de plaats. Wij verlenen dan ook het bestuur decharge!

  

 

Wisseling van de wacht bij Pels en Pluim

Tijdens de jaarvergadering van Pels en Pluim zijn er bestuursverkiezingen. Luc Pol is niet herkiesbaar en er heeft zich niemand voor een bestuursfunctie aangemeld. Niels van den Dool is wel herkiesbaar en dus heeft de club nog een periode een prima penningmeester.

Is Niels eigenlijk wel herbenoemd??

Bert richt zich in een toespraak tot de scheidende voorzitter. Hij bedankt Luc voor zijn jaren als voorzitter van de club en hij lardeert zijn speech met wat leuke situaties. Hij karakteriseert Luc en beschrijft zijn kennismaking met Luc, die vol overgave over zijn “rasje”  spreekt en uiteindelijk met zijn kennis en enthousiasme er wel voor gezorgd heeft dat er twee goede fokkers bij zijn gekomen en ook nog zitting hebben in het bestuur. ( Je zou bijna denken met het bestuur van de speciaalclub van Klein Lotharingers van doen te hebben).

Hij kan het ook niet nalaten om de voorzitter nog even te wijzen op het feit dat hij nog weleens terugkomt op iets dat net besproken is in de vergadering, maar dat alles wel met kwinkslag. Ook wil Bert niet terugkomen op het verhaal van de twee eieren. Nogmaals wordt Luc bedankt voor 10 jaar voorzitterschap bij Pels en Pluim. Bert biedt Luc namens de vereniging een cadeaubon aan. Applaus klinkt er voor Bert en natuurlijk ook voor de scheidende voorzitter.

Luc wil zelf ook graag nog even het woord. Hij loopt door de jaren heen en kijkt trots terug op een periode met drie jubilea, 40, 45 en 50 jarig bestaan. Hij zag zijn rol vooral als een verbindende, genoot van activiteiten meer als van “voorzitter moeten zijn”, want iemand moet het toch maar doen. Hij bedankt ook het beheerders echtpaar voor de prettige samenwerkingen en de leden voor hun inzet. En dan draagt Luc de voorzittershamer over aan de nieuwe voorzitter Erik Nijeboer. Luc gebruikte de hamer eigenlijk nooit en Erik wil hem graag.

Het woord is nu aan Erik. Neem me maar zoals ik ben en ik proat wel een beetje plat, maar dat moi  maar gewoon voor lief nemme. Erik vindt ook dat iemand het toch moet doen en dus besloot hij Ja te zeggen. Hij wil ervoor gaan en ziet samenwerking met andere vereniging bijna als een MUST! Erik wordt veel succes toegewenst,

Hans Heemskerk vraagt even nog het woord: Hij wil nog wel even op “die twee eieren” terugkomen. Hij biedt Luc het derde ei aan om het hiermee helemaal rond te maken! 

    

 

Paasactie 2017

Wim Berg heeft zich even kwaad gemaakt en zie daar het resultaat.

Met vereende krachten is de attentie voor onze adverteerders/ sponsors weer klaar gekomen. Was het Wim die 70 mooie Paaskonijnen heeft gemaakt, was het Hans Heemskerk die zorgde voor de dankkaartjes, de feeststrik en de chocolade eitjes. En de familie Berg heeft denk ik de konijnen de strikjes om gehangen. Daarna was het de beurt aan Bert Oelen om samen met de advertentielopers de attentie af te leveren.
 

  

 


Fokkers helpen elkaar bij het vervangen van de daken.

Een mooi stukje samenwerking van Wim Berg, Joop Roosma en Hans Heemskerk.
De hokken van Joop en Hans waren aan renovatie toe. Bij Joop omdat het materiaal versleten was en bij Hans moest het asbest dak verwijderd worden. Centrale inkoop, werkplanning en binnen een week is de klus geklaard. Dus de kippen zitten er met
deze geïsoleerde dakplaten ’s zomers koeler bij en ’s winters natuurlijk warmer bij.
Deze fokkers kunnen dus nog jaren mee!!
 

   


Rabobankactie toch weer een mooi resultaat.

Ook in 2017 heeft Pels en Pluim en SKTV weer deelgenomen aan de Rabobankactie.
En niet zonder succes.

Pels en Pluim krijgt een bedrag van € 182,11 op haar rekening bijgeschreven en SKTV mag zich iets rijker rekenen  met een opbrengst van € 191,69.
 


Waar zie je dit nog?

Bij Wim Berg, fokker van Watermaalse Baardkrielen in de kleuren wit, zwart en berken zit een kloekje met maar liefst 9 witte kuikens. Eigenlijk is dat het mooiste wat er is. Veel succes Wim met de opfok van dit mooie koppel.
 

 

 

Noordshow 2017

Deze keer een Noordshow zonder hoenders en watervogels vanwege de vogelgriep. Dat was ook te merken aan het aantal inzenders van Pels en Pluim. Alie, Gert, Bert en Luc waren de enige inzenders. Het was ook voor het eerst dat de Noordshow een dag korter was. Dus woensdag inkooien. Alle konijnen, 9 in getal, gingen in de auto van Gert op transport naar de TT hal in Assen. Waar het normaal gesproken een gekakel van jewelste was, was het nu... rust! Het ontbrak toch wel aan de gezelligheid, het geroezemoes nu de kippenfokkers er niet bij waren. Ook het gedeelte van de hal waar normaal de hoenders en watervogels staan was akelig leeg. We waren dan ook, na een kop koffie en tractatie van Bert hij was jarig die dag, weer snel thuis.

 

 

Bert die donderdagmiddag  geweest was, speelde ons de resultaten van onze konijnen via de app door. Alie behaalde met haar Sallander ram jong een ZG 94 punten. Met haar Japanner ram jong haalde ze ZG 93 en met een voedster jong een ZG 94. Bert was tevreden met zijn Klein Lotharinger ram oud. Deze haalde ZG 94 en een voedster jong een ZG 93. Gert deed het ook goed met een Klein Lotharinger ram jong ZG 92, maar was iets minder tevreden. Luc haalde een GVO. Mijn antwoord op de vraag van Hendrikus Portier hoe ik het gedaan had. Toen hij me niet begrijpend aankeek antwoordde Bert:  “Gymnastiek Vereniging Ommen”.  Ik legde Hendrikus maar gauw uit dat mijn Klein Lotharinger ram jong zwart een G 91, een madagascar ram jong V 89.5 en een Dwerglotharinger ram jong blauw een O haalde. Niet geheel bevredigend dus.

 

Tussen de kooien was het vanoudsher weer gezellig en leerzaam. Op het terras nog verschillende mensen van onze buurverenigingen gesproken en een gelukkig nieuwjaar gewenst. Het uitkooien verliep zonder de aanwezige hoender- en watervogelfokkers heel snel.  Om 16.15 uur zaten we weer in de auto terug naar huis.

 

Weer een gezellige dag gehad. Maar... de eerlijkheid gebiedt te zeggen: een show zonder kippen en watervogels is maar een halve show. Hopelijk dat we weer gauw een volledige show mogen verwelkomen.

 

Luc Pol

 

 

Pels en Pluim op facebook

 

Harry Nijman heeft een pagina aangemaakt op facebook. Leden en belangstellenden kunnen via facebook gegevens, nieuws, fokresultaten en foto’s met betrekking tot de hobby  met elkaar uitwisselen. Zorg dat de berichten correct van stijl zijn. Tot nu oe hebben zich 5 à 6 mensen aangemeld.

Facebookers succes!!

 

Rabobankactie!

Ben je zelf lid van de Rabobank, ken je mensen die lid zijn van de Rabobank, buren, familieleden, vrienden of bekenden, attendeer ze dan op deze sponsoractie van de Rabobank en laat ze een of nog liever twee stemmen uitbrengen op onze Kleindiervereniging. Het vorig jaar hadden we bijna € 300,-- verdiend.

 

Onze adverteerders, advertentielopers, advertentie opmaker, advertentie-attentiemakers

Alle leden die zich inzetten voor dit onderdeel binnen onze vereniging worden heel hartelijk bedankt. Jullie inzet maakt de Vechtdalshow mogelijk. Dit jaar waren we samen goed voor € 1100,--

Er is een vacature ontstaan in het centrum van Hardenberg. Egbert Evers stopte onlangs en we zoeken nu een opvolger! Egbert hartelijk dank voor je inzet.

 

Wim Berg eerste in België

Op zaterdagmorgen 12 november liep de wekker al om 4.00 uur af. Om 5.00 stond ik met de auto en 4 dieren in Slagharen bij Wim Berg en Joop Roosma voor de deur. Koffie en broodjes en 8 dieren erbij en op weg naar Wezep waar we overstapten in een grotere auto op weg naar Linter in België. Daar werd voor de eerste keer een eendaagse show van uitsluitend Belgische rassen;  duiven, kalkoenen, watervogels hoenders en dwerghoenders. Daar horen onze Watermaalse baardkrielen bij. De reis verliep voorspoedig en goed 8.30 uur waren we bij de hal. Inkooien, koffie, broodje en de keuring volgend en de ruim 500 dieren bekijken. Gesprekken met collega fokkers uit België en Nederland. Een heel mooie dag voor liefhebbers. Een pilsje, een heel groot stokbrood met hesp en kaas en groente.  Dan zit de keuring er op en wordt er toch regelmatig door de keurmeesters gekeken bij de witte Watermaalse baardkrielhen van Wim. Om half vijf klimt de voorzitter op de tafel en probeert boven het geluid uit te komen, nadat hij eerst door klap met een dienblad alle dieren aan het kukelen en kakelen had gemaakt. Duidelijk was wel dat Wim Berg met zijn witte hennetje bij de dwerghoenders had gewonnen. Wim van harte gefeliciteerd met dit mooie resultaat.

Met vier zakken voer, een paar prijzen en onze dieren werd de terugreis aanvaard en om goed 21.00 uur stond mijn auto weer op de oprit en zaten mijn kippen weer in hun hok.

 

 

 

Aangeboden

Bij de familie Kamphuis staan nog wat verzendkisten, ( oud model eierkist) en een trainingskooi, 3-vaks. Heb je interesse neem dan even contact op de familie Kamphuis onder nummer: 0523-216291.

 

Nieuwe opslag materialen P&P en SKTV

Sinds november 2016 beschikt Pels en Pluim over een nieuwe materiaal opslag en dat heeft de club te danken aan Erik Nijeboer. Erik is verhuisd, heeft er een hele grote schuur bij en ...Dan zou je denken dus..., maar nee hoor. Helemaal mis. Achter die mooie grote schuur staat een zeecontainer, aangeschaft door Erik, geschilderd door Erik en zijn vader en nu dienstdoend als opslag voor alle materialen van Pels en Pluim en SKTV,  tentoonstellingsmaterialen, bloemenvazen, kooien schragen, drinkbakjes ed. Fantastisch dat het zo kan Erik.

 

  

 

Vechtdalshow 2016

De Vechtdalshow zit er weer op en we mogen blij zijn om verschillende reden;

Allereerst is er heel goed en plezierig samengewerkt door de leden van OKPV en P&P.

Ten tweede zagen we een grote stijging van het ingezonden aantal dieren ( ruim 700) en ten derde zagen we heel bijzondere dieren op de tentoonstelling zoals b.v. de showgirls en ten vierde konden we ook weer een aantal nieuwe inzenders verwelkomen en zelfs een inzender uit Luxemburg.

En ten vijfde hebben we veel geluk gehad, want nu, half november is er een tentoonstellingsverbod!

Kunnen we deze stijgende lijn volhouden? Nu waren we bang voor minder , door de dreiging van de konijnenziekte. In 2017 weten we meer!!  Complimenten aan de SKTV.

Voor een verslag, catalogus, en fotoverslag kijk op: www.vechtdalshow.nl

 

     

 

Mevrouw Beenen-Kroon grote winnaar fokkersdag Nederlandse Rijnlander, Eksterkonijn en Japannerclub

Op 13 Augustus was de jaarlijkse fokkersdag van de Nederlandse Rijnlander, Eksterkonijn en Japannerclub. Fokkersdagen van speciaalclubs zijn min of meer de start van het showseizoen, waar de begin van het jaar gefokte jongen kunnen worden vergeleken met andere fokkers van hetzelfde ras, en waar uiteraard wordt beoordeelt of de nieuwe aanwas de toets van de standaard kan doorstaan.

Bij Pels & Pluim Hardenberg zijn drie leden bezig met de rassen voor deze speciaalclub. Jan Huls is actief bezig met Rijnlanders in zowel de zwarte als blauwe kleurslag. Ondanks meerdere pogingen Jan lid te laten worden van de speciaalclub door ondergetekende, is dat tot op heden niet gelukt. Alie Beenen en ondergetekende zijn wel lid van de Nederlandse Rijnlander, Eksterkonijn en Japannerclub, en fokken beide met Japanner konijnen (een unicum, het aantal Japanner konijnen fokkers in Nederland is slechts 10, als er dan 2 fokkers binnen 1 lokale vereniging met dit ras bezig zijn).

Er waren in totaal 139 dieren ingezonden (onderverdeeld in 60 Japanners, 22 Eksterkonijnen en 57 Rijnlanders). Dit aantal is wat lager dan voorgaande jaren, doordat in de week voorafgaand aan deze fokkersdag, de KLN een entverplichting had ingesteld voor konijnen tegen het RHD2 virus.

Alie was met 7 Japanners afreist naar Laren (GLD), ikzelf had er 8 mee. In totaal waren er 139 dieren ingezonden (onderverdeeld in 60 Japanners, 22 Eksterkonijnen en 57 Rijnlanders) Na het keuren van alle dieren, werd duidelijk dat Alie de mooiste ram had in de leeftijdsklasse van Januari-Februari. Alle dieren waren ingedeeld in 4 leeftijdsklassen (oude dieren, dieren geboren in Januari-Februari 2016, dieren geboren in Maart-April 2016 en dieren geboren in Mei-Juni 2016). Deze indeling is omdat een dier van mei niet kan concurreren met een dier van januari. Om vergelijk mogelijk te maken, is deze opdeling gemaakt. Zoals gezegd, had Alie dus de mooiste ram in genoemde klasse. De mooiste dieren van de 4 klassen werden door de HEP-jury opnieuw bekeken, en uit deze dieren werd de mooiste Japanner gekozen. De HEP-jury koos als mooiste Japanner die van Alie Beenen.

Ook bij de Eksterkonijnen en de Rijnlanders werden uit de mooiste van iedere leeftijdsklasse, de mooiste per ras gekozen door de HEP-jury. Zo bleven dus de mooiste Rijnlander, het mooiste Eksterkonijn en de mooiste Japanner over. Wat opvallend was, was dat de mooiste van ieder ras allen uit de leeftijdscategorie “geboren in Januari-Februari” kwamen. Uit deze 3 dieren werd het mooiste dier van de fokkersdag 2016 gekozen door de HEP-jury. Unaniem was hun oordeel, dat de Japanner Ram van Alie Beenen het mooiste dier was! Alie, nogmaals van harte gefeliciteerd!

Niels van den Dool

 

Hallo Pels en Pluimers

Het wandbord, gekregen bij mijn vertrek als secretaris van Pels en Pluim, heeft een mooie plek in de tuin gekregen.

 

 

De Kraam

De kraam staat dit jaar weer op vier zomermarkten, maar helaas zonde de knuffelhoek. Het bestuur heeft dit besloten in verband met de konijnenziekte RHD 1 en 2 die rondwaart. Voor de bemanning van de kraam zijn nog een paar vacatures op zaterdag 13 augustus en woensdag 17 augustus. Heb je zin en tijd om een ochtend of een middag in de kraam te helpen, neem dan even contact op Luc Pol

 

Enting tegen RHD 1 en 2

Een aantal fokkers van P&P heeft in totaal 75 konijnen laten inenten tegen de besmettelijke ziekte RHD variant 1 en 2.

 

BBQ Pels en Pluim

Op dinsdagavond 7 juni organiseerde Pels en Pluim Hardenberg weer haar jaarlijkse BBQ.

Een mooie gelegenheid om het seizoen af te sluiten, maar ook om alvast de nieuwe fokresultaten te bespreken. Bij de een loopt alles op rolletjes en de andere fokker heeft dit jaar de nodige tegenslagen. Alle perikelen van de konijnen-, kippen- en duivenfokkerij komen onder het genot van een hapje en drankje voorbij.

Dit jaar had Wim Berg uit Slagharen zijn tuin ter beschikking gesteld voor dit evenement.

Te midden van zijn Watermaalse Baardkrielen in de kleuren wit, goudberken en buff columbia waren de statafels opgesteld.

Een flink aantal leden en hun aanhang waren gekomen en wat het weer betreft….. het kon niet beter. Een heerlijke zomeravond.

Na het welkomstwoord door de voorzitter konden de BBQ’s worden aangestoken. De tafels met salades, vlees en drank zagen er fantastisch uit. Voor elk wat wils en daar werd dan ook flink gebruik van gemaakt.

Pels en Pluim kan terug zien op een hele gezellige BBQ, waarbij ook een aantal nieuwe gezichten aanwezig waren. Voor hen een goede gelegenheid om zich zo snel mogelijk thuis te voelen in de vereniging.

Een woord van dank is op z’n plaats aan Wim en Irma Berg als gastheer/vrouw van deze avond.

 

      

 

Afscheid van Hendrik Jan

Het bestuur van de SKTV heeft in haar bestuursvergadering afscheid genomen van Hendrik Jan Mulder, die als afgevaardigde van Pels en Pluim een groot aantal jaren zitting had in het SKTV bestuur en de functie van penningmeester met toewijding heeft bekleed. Voorzitter Jan Makkinga bedankte Hendrik Jan en bood hem een bon aan. Hendrik Jan trakteerde bij deze gelegenheid op gebak.

 

 

 

 

Hallo Pels en Pluimers,

Gait Kamphuis is verhuisd en woont nu in het centrum van Hardenberg.
Gait is telefonisch bereikbaar op nummer 0523-235216  en hij stelt een bezoekje zeer op prijs.

Een kaartje is natuurlijk ook best welkom.
Even van te voren bellen is wel slim.

Met vriendelijke groeten,
Hans Heemskerk
 

 

Clubkleding

Voor leden van Pels en Pluim zijn er nu ook Caps te bestellen voorzien van het clublogo. De prijs bedraagt € 8,50. Kleuren o.a. donkerblauw, zwart, wit en donkergroen.

Albert ter Veen wilde wel even voor model fungeren. Albert hij staat je goed!!

  

 

Yara is geboren!

Op 29 maart om 02.09 uur2016 is Yara geboren.

Yara is de dochter van Linda en Teun van Dijk. Ouders en dochter maken het heel goed. Yara weegt 2630 gram en is 44 cm groot.

Van harte proficiat met jullie dochter.

 

RABObank actie!!

Luc  is namens Pels en Pluim naar de feestavond van de Rabobank geweest en kreeg daar een cheque met het mooie bedrag van € 298,84 erop. Joop Roosma mocht de cheque voor SKTV in ontvangst nemen en hij kreeg een bedrag van € 191,85.

Alle stem uitbrengers heel hartelijk dank voor jullie steun en natuurlijk Rabobank dank voor deze mooie actie!

 

 

Bezoek aan Baalderborg in Bergentheim

Maandag 21 maart jl. brachten Hans en Luc voor de 2e keer een bezoek aan de bewoners van deze stichting. Hans met zo’n 15 kuikens van 4 dagen oud en 2 Watermaalse baardkrielen haan en hen. Luc met 4 jonge Klein Lotharingers van 9 weken. Nadat we al onze attributen hadden uitgestald en dieren geinstalleerd kwamen de eerste bewoners, veelal in de rolstoel vergezeld door hun begeleiders, de zaal binnen. Ze werden achter een lange tafel geschoven zodat alles voor hen goed zichtbaar was. De bewoners  van dit huis zijn verdeeld in 3 groepen. Van licht  verstandelijk/lichamelijk  tot de wat zwaardere handicap.

    

Luc beet de spits af en vertelde eerst over wat hij allemaal had meegenomen.  Bij de eerste demonstratie nagels knippen moest het eerste konijn uit zijn kist, op zijn rug gelegd worden en Luc deed even voor hoe je nagels knipt. Enkele bewoners verwonderden zich er over dat het dier zo rustig bleef liggen. Luc vertelde dat dit komt door de wijze waarop je het dier vastpakt. Al gauw kwamen ook de andere konijnen uit de kist en belandden op de schoot van menige bewoner. Hoewel de dieren nog niet getraind waren, bleven ze op één na die het hazenpad koos en op de grond terecht kwam, allen rustig zitten. Het is prachtig om te zien hoe de bewoners hiervan kunnen genieten. Voor een enkele bewoner is een dier vastpakken niet zo vanzelfsprekend en laten dit dus graag over aan een ander. Ook mooi om te horen is dat jeugdherinneringen met dieren terugkomen. Het blijkt dan dat veel bewoners hetzij op de boerderij dan wel hobbymatig dieren hebben gehouden. Een meneer deelde zo’n herinnering in de vorm van een mop die hij in ruim een uur tijd wel 5 keer verteld heeft: ” Een haan wordt de kop eraf gehakt, loopt vervolgens nog even door springt over de schutting naar de buren en treedt onderweg nog even een hen. Wat gebeurt er? Na 3 weken worden er kuikens geboren zonder kop”. Vol verwachting kijkt hij de kring rond, maar niemand reageert.

Vervolgens was het de beurt aan Hans. De kuikens stonden inmiddels op de tafel. Veel bewoners waren verbaasd dat ze nog maar 4 dagen oud waren en toch al zo zelfredzaam. Ze konden goed zien dat de kuikens eerst nog in een hok zaten met verwarmingslampen en lekker dicht tegen elkaar aan kropen. Eenmaal lekker warm verspreidden zij zich meer over de ruimte. Ook de kuikens gingen van hand naar hand. De manier waarop de bewoners de tere diertjes vastpakten was vertederend om te zien. De begeleiders hadden ook zichtbaar veel lol en deden aan het geknuffel mee. Ondertussen vertelde Hans van alles over zijn dieren. Hans had ook wat schalen meegenomen van uitgekomen eieren.  Halverwege ons praatje breidde het aantal bewoners en hun begeleiders zich steeds verder uit. Nadat iederéén zo’n beetje uitgeknuffeld was en meneer zijn hanenmop nog een keer wilde vertellen besloot Luc de bijéénkomst af te sluiten. Als dank kregen Hans en Luc een kistje met koffie, thee en een paar koeken aangeboden door één van de begeleidsters. Nadat we toegezegd hadden dit beslist nog een keer weer te doen ruimden we onze spullen op, de dieren weer in de kisten en keerden we terug naar Hardenberg.

Hans en Luc kijken terug op een bijzonder dankbare ontmoeting met de bewoners van Baalderborg. Een mooie manier voor deze mensen om nog eens met dieren in contact te komen.

Luc

 

Nieuwe secretaris van Pels en Pluim wordt 50 jaar

Bert Oelen, onze nieuwe secretaris is 50 jaar geworden. Wij feliciteren hem van harte met het bereiken van deze bijzondere mijlpaal. En de vereniging P&P feliciteren we met deze enorme verjonging van het clubbestuur.

Vrolijk Pasen 2016

Ook dit jaar worden onze sponsoren weer bedankt voor hun jaarlijkse bijdragen. De advertentie lopers gaan op pad om hun “klanten” de Paasattentie voor 2016 te overhandigen namens Pels en Pluim en de Vechtdalshow.

  

 

2016, Tekeningenrassenshow in Tiel.

Zaterdag 20 februari 2016 was het weer een feestje voor de konijnenfokkers van tekeningdieren, de jaarlijkse Tekeningrassenshow stond op het programma. Van de leden van Pels & Pluim Hardenberg togen Luc Pol, Gert Hierink, Bert Oelen en Niels van den Dool naar Tiel om dit spektakel niet te hoeven missen. Bert en Niels hadden een aantal dieren ingeschreven.
Er waren in totaal 257 dieren ingeschreven, alle konijnenrassen uit groep 2 waren vertegenwoordigd, en tevens waren nog een aantal kleurdwergen met tekening aanwezig. Al met al genoeg te zien dus voor de liefhebber. Terwijl Bert Oelen zijn taak als aandrager zeer serieus nam, gingen de overige heren hun licht opsteken tussen de kooien, en luisterden mee bij de diverse keuringen. Tijdens de keuring mag het publiek aanwezig zijn, en eventueel vragen stellen aan de keurmeester. Dit aspect maakt het een leerzame dag.
Tegen 12 uur waren alle dieren gekeurd. De Klein Lotharingers van Bert hadden een ZG 93 en een F95 predicaat gehaald, heel nette resultaten. De Japanners van Niels hadden een ZG 93,5, een ZG 94 (2*) en een F95 (en werd met deze laatste F mooiste Japanner). Niels had tevens een Japanner in de Europese klasse ingestuurd, deze haalde het predicaat SG96 (SG staat voor Sehr Gut, Duits voor Zeer Goed). Na de lunch maakte de HEP in drie rondes uit wie de mooiste van de show zou worden. De eerste en tweede ronde bestond steeds uit 5 dieren, van elk ras de mooiste. Uit de eerste en tweede ronde zouden de mooiste drie uit beiden ronden (dus in totaal 6 dieren) het tegen elkaar opnemen. De Japanner van Niels overleefde de HEP-keuring in de eerste ronde, en mocht dus in de laatste ronde weer op tafel komen. Tijdens de laatste ronde werd dit dier derde van de show, en het predicaat werd verhoogd naar F97.
Al met al was het een leuke, gezellige en zeker geslaagde dag voor bijna het voltallige bestuur van Pels & Pluim Hardenberg.

Niels van den Dool.

 

Martijn heeft een eigen website

Martijn Schuldink timmert hard aan de weg en dat steekt hij niet onder stoelen of banken. Actief en leergierig is hij bezig met de fok van zijn Chabo’s. Martijn vertelt erover op zijn website en die is ook opgenomen in de rubriek Links. www.chabofokkerijschuldink.123website.nl 

Als er nog meer leden zijn die een eigen website of een website met informatie over zijn of haar ras of speciaalclub opgenomen willen hebben in de rubriek Links, laat het ons weten. 

 

Jaarvergadering 2016 zeer geslaagd!

De jaarvergadering van 2016 is prima verlopen. Grote opkomst en een gezellige sfeer. Financieel alles goed in orde en het 49 ste jaarverslag werd goed ontvangen. Huldiging van een drietal leden. Nico Gravesteijn 40 jaar lid, Gerard Kappert 25 jaar lid en Henk Reins 25 jaar lid van de KLN. Kasccontrole Wim Berg en nieuw lid toegevoegd, Altinus Zwaan. Hans Heemskerk was niet meer herkiesbaar. Gert Hierink wordt met applaus begroet als nieuw bestuurslid. Hans Heemskerk wordt bedankt voor jaren werk voor de club, hem valt het erelidmaatschap ten deel. Tot slot een beamerpresentatie over de Europashow in Metz door Joop Roosma. En dat alles onder het genot van een hapje en een drankje.

  

 

Niels op weg naar de eerste show

Niels heeft voor het eerst zijn Amrockkrielen ingestuurd en wel direct op de grootste tentoonstelling van Nederland, de Noordshow in Assen.

Maar daar gaat ook het een en ander aan vooraf. Niels kreeg kippen-was-les bij Hans Heemskerk thuis. Na het wassen gingen de kippen in de droogkast en ’s avonds weer naar Niels. Voor de show heeft Niels de poten en de kammen nog even netjes opgepoetst. Het was echt winter toen de dieren naar Assen moesten en Niels kreeg verlof van school voor deze belangrijke zaak. Samen in gekooid en voor het donker met  de gladheid weer veilig thuis. En dan is het wachten. Wat zal de keurmeester er van zeggen. Nou hier zijn de resultaten:  G, ZG, ZG en 1ZG. Proficiat Niels.

 

 

Gert Hierink nieuw bestuurslid

Tijdens de jaarvergadering is Gert Hierink met applaus begroet als nieuw bestuurslid van Pels en Pluim. Met de komst van Gert is het bestuur weer voltallig. Gert is evenals de voorzitter en de secretaris fokker van Klein Lotharingers. De verhouding binnen het bestuur van de kleindiervereniging is nu 4 konijnenfokkers en 1 kippenfokker. Voor Erik een extra taak om de belangen van de kippenfokkers goed te behartigen. Heren veel succes toegewenst!

 

 

Vechtdalshow 2015

De Vechtdalshow 2015 is een succes geworden. Alle evaluaties geven een heel positief beeld en nu willen we in 2016 op naar de 700 dieren. Alles is klaar voor de officiële opening. Dit jaar werd die verricht door Altinus Zwaan en Hans Heemskerk. De heren voerden een act op die duidelijk in de smaak viel bij het publiek. Daarna konden de gasten en bezoekers de mooi aangeklede manege in. De kooien stonden opgesteld in een zonmotief, de zon, twee halve cirkels, in gericht voor de clubshow van de NODSC en de ZOBK en de stralen werden gevormd door de kooien met kippen, duiven, konijnen, water- en siervogels. Wim Berg was de ontwerper. De organisatie had voor de vrijdagavond een hanenkraai wedstrijd georganiseerd. Er werd gekraaid in 3 rondes en uiteindelijk werd het Watermaalse haantje van Hans Heemskerk de winnaar met 53 kraaibeurten en de Amrockkrielhaan van Niels Ooink werd goed tweede met 33 kraaibeurten. Bloemstukjes werden weer gemaakt door de leerlingen van vmbo groen van het Vechtdalcollege. Aan belangstelling heeft de SKTV geen gebrek gehad. Meer is te zien op de website van de SKTV. ( www.vechtdalshow.nl )

 

 

  

 

Europashow METZ 2015

Een drietal leden van Pels en Pluim hebben deelgenomen aan de Europashow in Metz. Het zijn drie fokkers van de Watermaalse baardkrielen. Over Metz gaan ze met behulp van een beamerpresentatie op de jaarvergadering wat meer vertellen, maar hier willen we even stilstaan bij de behaalde successen van deze drie fokkers. Joop Roosma met porselein hennen 96, 95 en 94 en met een okerwit porselein hen 94. Hans Heemskerk met kwartel hennen 95 en 93 en met witkwartelhennen 95 en 96. De grote winnaar was Wim Berg met zwarte hennen 97 U en 95 en twee goudberken hennen met95 en 94 punten.

 

 

Zuid Oost Drenthe Show 2015

In 2014 kon de Zuid Oost Drenthe (ZOD show) show niet gehouden worden in verband met de vogelgriep. Luc en ondergetekende hadden in 2014 ook ingeschreven en kregen dit jaar opnieuw een uitnodiging om in te schrijven.

De ZOD show werd dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd door de volgende kleindierenfokkers verenigingen: Jong Leven/M.O.T.V. Sleen-Schoonoord-Zweeloo e.o., De sportfokkers –Schoonebeek, Ons Genoegen-Coevorden en de De Veenstreek-Bargercompascuum-Klazienaveen e.o. Deze samenwerking is goed te vergelijken met onze eigen Vechtdalshow. Het betreft een open tentoonstelling, daarbij is ondergebracht de provinciale bondstentoonstelling (KLD) en tevens de provinciale jeugdshow Drenthe.

Luc en ik hebben op donderdag rond half acht onze dieren ingekooid. We hadden beide 3 klein Lotharinger ingeschreven. De concurrentie bestond uit 6 dieren van de heer Johannink uit Schoonebeek. De keuring vond plaats op vrijdag 27 november en de officiële opening heeft op vrijdagavond om 20.00 uur plaatsgevonden.

Zaterdagmiddag zijn we gezamenlijk naar Emmen afgereisd. Rond de klok van half drie kwamen we aan in Emmen. Nadat we de catalogus hadden ontvangen, hebben we de beoordelingen bekeken. De resultaten Luc 2x ZG (92,5), 1 O en Bert 1x F (95 (C klasse)), 1x ZG (94,5) en 1x G (91,5). De dieren zijn gekeurd door Reinder Prins en Gerrit Grootten respectievelijk een C en A keurmeester. Toch bleek weer dat voor 1 van mijn dieren het type iets te lang was. Voor positie 3 (pels) had ik voor 1 dier 19 punten. Al met al weer zeer leerzaam en met twee van de beoordeelde dieren kan ik weer verder.

Deze show liet ruim 600 dieren zien, ruim 300 konijnen, een kleine 20 cavia’s, ongeveer 80 hoenders, plusminus 145 dwerghoenders en rond de 75 duiven. De aankleding zag er verzorgd uit en vond plaats in het hippisch centrum Emmen. Echt een bezoek waard.

   

Pels en Pluim is weer een jeugdlid rijker

Niels Ooink woont met zijn ouders aan de Venneweg 17 i in Collendoorn en heeft zich na contact met Harrie Nijman, aangemeld als jeugdlid van Pels en Pluim. Voor Niels valt er nog een boel te leren, maar zeker is dat hij dol is op zijn kippen. Hij is in het bezit van drie Australorp krielen in de kleur gestreept. Hij praat er enthousiast over en in een van de schuren toont hij trots kuikens van de Amrocks en de Rode Friesland. Niels is 10 jaar oud en zit op basisschool De Kern in de Marslanden.

Voor Niels probeer ik een paar verzendkisten van Gait Kamphuis te regelen en als het lukt, gaat hij ook een deel van de keuring tijdens de tentoonstelling meemaken. Niels veel succes met de hobby en als je vragen hebt, laat het weten.

  

Geboren... Toekomstig jeugdlid??

Op 18 juli 2015 is geboren Thijs Willem, een zoon van Herwin en Miriam van Dijk. Namens Pels en Pluim feliciteren we de ouders en natuurlijk ook de trotse opa en oma.

Van de Klein Lotharingerfokkers

Afgelopen vrijdag kwamen de Klein Lotharingerfokkers voor de derde keer bijéén voor een tafelkeuring. Dit doen we voorafgaand aan de Lotharingerclubdag in juni. Twee jaar geleden zijn we begonnen bij Gert Hierink, vorig jaar bij Bert Oelen en dit jaar bij mij. De bedoeling van deze tafelkeuring is van elkaar te leren. We bootsen een heuse keuring na, dus met keuringsbriefjes, de 7 posities en de punten. Om het geheugen op te frissen konden de “keurmeesters”  de standaardeisen vermeld op een papier eventueel raadplegen.

 

Gert vroeg direct of we vier van zijn vijf meegebrachte Lotharingers op oorlengte wilden controleren. Het waren allemaal nog vrij jonge dieren. Na meten bleek algauw dat de vereiste oorlengte er nog niet was. Ook na volledige uitgroei zouden de dieren de oorlengte niet halen. Voor Gert was de conclusie duidelijk: Verkopen! “Dat heb ik nu geleerd”, zei Gert zuinigjes.

 

Uit de kisten van Bert en Gert en uit het hok van Luc hebben we vervolgens  drie dieren, te weten twee zwarte(Bert en Gert) en één blauwe (Luc) gekeurd. De opmerkingen en punten hebben we onderling vergeleken en gekeken naar de afwijkende meningen.  Twee dieren kregen een onvoldoende vanwege te korte oren en een twijfelachtig vlekje bij de nek. Tevens besteedden we veel aandacht aan type en bouw. Ook nu weer bleek hoe moeilijk het is om over de inmiddels beruchte achterhanden – is hij nu wel/niet mooi rond- een éénsluidend oordeel te geven. Op een show hebben keurmeesters direct vergelijkingsmateriaal en valt er gemakkelijker te selecteren. Al met al liepen de meningen niet zover uitéén.

We hebben weer veel van elkaar geleerd. Ook hoe moeilijk het is een echt goed tekeningdier te fokken. Deze gezamenlijke keuring heeft ons enthousiasme weer verder vergroot. De Klein Lotharinger blijft een grote uitdaging.

Na de keuring zijn we nog even in de stal van Luc geweest alwaar een aantal dieren de revue passeerden. Rond de klok van 10 hebben we de avond afgesloten.
 

  


Lotharingerclubdag Tiel

Zaterdag 13 juni is de Lotharingerclubdag die jarenlang in de Veenendaalhal  werd gehouden voor de eerste keer gehouden in Tiel.

Met 6 dieren, de Klein Lotharinger, eerlijk verdeeld over Bert en Luc reden we naar Tiel. Daar troffen we Jan(Huls) die 2 dieren(Groot Lotharinger) had ingezonden. Alle dieren in de kleurslag zwart. Bert, Jan en Luc hadden concurrentie van zo ongeveer 250 dieren in groot, klein, dwerg en de groep kleurdwerg met Lotharingertekening. Dit jaar een iets kleiner aantal. Veel fokkers hadden minder in hun nestjes. Bert en Luc  waren vandaag schrijver, terwijl Jan en Gert zich tussen de hokken konden begeven. De opstelling van de dieren was zeer overzichtelijk, de keurmeesters zaten in een rij op een prima plek voor de kooien. De hal is nieuw, zeer overzichtelijk met een goede lichtinval en prima akoustiek. Een restaurant met verzorgde toiletten maken deel uit van de accommodatie. Een vooruitgang t.o.v. Veenendaal.

 

De keuring werd wederom gedaan door de clubkeurmeesters.

 

In het geweld van de toppers hielden Jan, Bert en Luc zich keurig staande. 3x ZG Bert, 1xZG, 1xO Jan en 3x ZG Luc. We hadden allen dieren ingezonden van de maanden januari, februari en maart van dit jaar. Voor gewicht wordt gezien de jonge leeftijd het max. aantal punten van 10 gegeven. De pelsen zitten in dan wel tegen de verharing aan. Dat kost wel aftrek in punten.  De tekening ligt vast maar kan altijd beter. Over type en bouw kan de keurmeester al een goede indicatie geven. Op volwassen leeftijd kan de bouw nog iets verbeteren. Een slechte achterhand of vlak in de dijen voelt de keurmeester meteen en betekent onherroepelijk aftrek in punten.  Na de keuring die in een redelijk vlot tempo werd gedaan was er tijd voor een lopend buffet die ons prima smaakte. Na de pauze was er dan de hoofdereprijskeuring waarbij de beste dieren per keurmeester op tafel kwamen. Na deze keuring zag Gert nog even kans om een bruine voedster, hopelijk ter verbetering van zijn stam, aan te schaffen. Daarna volgde de dierbespreking per keurmeester. Een leerzaam moment voor de fokker. Voornamelijk komen hier verbeterpunten aan de orde maar ook vooral punten die al jarenlang aandacht verdienen zoals wittige aanslag aan oortoppen en niet voldoende lengte van de oren in relatie tot de leeftijd. Voorts was er nog even aandacht voor de verschillen die de landen hanteren t.a.v. de posities. Door middel van een enquete konden de fokkers aangeven in hoeverre men voor één Europese standaard is met voor elk land dezelfde standaardeisen. De voorzitter gaf een korte weergave van de meningen.

Om 3 uur was alles klaar en konden we huiswaarts keren. Bij Gert hebben we nog even een afsluitend drankje gedaan.

Luc Pol

 

Clubbarbecue 2015

Op 9 juni vond de jaarlijkse clubbarbecue plaats en waren we dit keer te gast bij Gea en Jan Braakman. De opkomst was heel goed. Het was goed weer, natuurlijk had het nog wel wat warmer mogen zijn. Dank zij de samenwerking van Erik Nijeboer en de familie Braakman is het allemaal prima voor elkaar gekomen.

Vanaf half zeven kwamen de deelnemers aan, te voet, op de fiets en met de auto. We begonnen met een kopje koffie en toen opende de voorzitter met een kort toespraakje en bedankte de gastvrouw en gastheer en hij overhandigde aan Gea een mooie plant.

Er was gelegenheid om het hele bedrijf/fokkerij van Jan te bekijken. Wat opviel was het mooie nieuwe kippenverblijf voor Jan zijn Vorwerkhoenders. Werkelijk schitterend.

Een lust voor het oog al dat jonge grut, schitterende eenden en ganzen. Inmiddels was de barbecue aan en stonden de eerste al rond de gril. Er was van alles genoeg en de stemming zat er goed in. Op een gegeven ogenblik meldde de buurman zich en hij liet ons zijn sier- en watervogels zien.

Deze man is beroepsfokker en pak het allemaal wat grootser aan. Als je daar alles wilt zien, dan moet je eigenlijk niet gaan barbecueën, zoveel moois zit daar bij elkaar. De echte watervogelliefhebbers bleven het langst weg, maar hoefde zich geen zorgen te maken dat bij terugkomst het vlees op zou zijn. Wel mistte iemand op een gegeven moment een speklapje, of was het een worst? Hoe kan dat nou? Het is allemaal goed gekomen.

Tevreden en zeer voldaan is iedereen weer op huis aan gegaan en restte de gastvrouw en gastheer alleen nog de afwas van hun eigen borden.

We zien jullie en nog meer leden graag volgend jaar weer terug bij de clubbarbecue 2016.

 

Hans Heemskerk

 

          

 

 

Hokbezoek Hengelo

Deze stond op 20 juni gepland voor de leden van Pels en Pluim en de OKPV van Ommen. Kijken in de keuken van een collegafokker.

Na een kopje koffie bij Hans en even een kijkje bij de Watermalen gingen de Watermaalfokkers Hans, Joop en Wim, de Lotharingerfokkers Gert, Bert en Luc richting Hengelo. Om kwart voor tien reden we het terrein op van het clubgebouw van de HPKV. Hier vind ook de jaarlijkse clubtentoonstelling plaats. We werden hartelijk met een kopje koffie en cake ontvangen  door de voorzitster mevrouw Veldhuis. Na het welkomstwoordje werden we in kleine groepjes verdeeld .

Op weg naar de eerste fokker(in willekeurige volgorde).

Marco Daalder met zwartgrannen en tandwerg. De zwartgrannen stonden in fraaie hokken buiten onder een overkapping. Een mooie collectie dieren in wit met een donkere waas(ticking) waarvan in Nederland niet veel fokkers zijn. Binnen had Marco de tandwergen staan. Ook in fraaie hokken waarmee hij bezig was deze uit te breiden. Een aantal dieren waaronder een aantal van enkele dagen oud kwamen even op de showtafel. Marco vertelde over de enkele en dubbele dwergfactor en ook de charly waarmee je met de fok van de tan te maken krijgt. Dat een goed diertje fokken nog niet zo éénvoudig is bleek wel uit zijn verhaal.

De volgende fokker was Ben Veldhuis, fokker van de Pauwstaartduif en De Oudduitse meeuw. Ben is de nestor van het eerstgenoemde ras. Een bevlogen fokker. Dat blijkt wel uit de wijze hoe hij over zijn  dieren praat. Ook over de ligging van zijn hokken in zijn overdadige groene en zeer diepe tuin waren we zeer onder indruk. Een eldorado! Over de planten en de zaden die hij voor zijn duiven gebruikt. Kortom aan alles merk je, voel je dat hier een liefhebber aan het woord is. Voor Ben is een hele dag vertellen nog te kort.

Na Ben bedankt te hebben gingen we naar de derde fokker Hans Scholte. Fokker van de bijzondere Groot Lotharinger in de kleur geel, Araucana, Drentse hoen en de Oosterse roller. En of het niet op kan nog koykarpers en bijen. Hans is al jaren bezig om de kleur geel van zijn Groot Lotharingers erkend te krijgen. Hoe moeilijk dit is blijkt wel uit zijn verhaal. Ticking op de oren of op de staart staan erkenning in de weg. Hij krijgt het maar niet weg. Bewonderenswaardig dat hij na meer dan 16 jaar fokken hier meedoor gaat. Alleen in de AOC – en de Europese klasse(wel erkend met ticking) kan Hans zijn dieren showen. Zijn tuin staat zo vol met dieren dat zijn vrouw hem verboden heeft  aparte hokken voor zijn duiven en kippen erbij te maken. Van de nood een deugd gemaakt heeft Hans deze dieren dan maar bij elkaar gezet hetgeen niet helemaal zonder problemen gaat.

De 4e fokker is Wim Molenveld.Hij fokt het Twentse hoen en de Aseel kriel. De hokken zijn gelegen achter Wims schoenenzaak waar hij eigenaar van was. Een mooie grote tuin met volop ruimte voor zijn hokken. Ook Wim is bezig een aantal kleurslagen te fokken op zijn Twentse hoen die niet erkend zijn. Nieuwe kleuren fokken is voor Wim eerder een creatieve uitdaging dan het doel ze erkend te krijgen. Hij doet daar niet moeilijk over. Zijn hokken liggen mooi verscholen in het groen en verspreid over zijn erf. Elk hok voorzien van een humoristische Twentse dierenspreuk. Na een kort betoogje over verschillende kleuren eieren sluiten we af met zijn 2e liefde: een kleine Friese Doorlopermuseum. Hier hebben we Wim maar niets over gevraagd. De tijd begon te dringen, haastig spoedden we ons naar de laatste fokker Nico Hammink. Nico woont in een vrijstaande woning mooi gelegen aan de rand van Hengelo. In een grote schuur in wel 40 hokken fokt Nico de Nederlandse Hangoordwerg in de kleuren chinchilla en isabel. Ook hij heeft het goed voorelkaar Zijn dieren lopen op houten roosters, waarbij de urine wordt opgevangen in een laag vezel. De dieren blijven op deze manier mooi droog. Nico is nog niet zo heel lang bezig met de konijnenfok  in deze kleurslag. Hij ervaart ook de moeilijkheden om de goede chinchilla- en isabellakleur te fokken. Vaak zitten er erg bonte isabellakleurigen tussen die niet geshowd kunnen worden. Of éénkleurige zwarte die hij overigens wel inzet voor de fok. Ook wij bedanken Nico voor zijn ontvangst. De tijd dringt. Er wacht ons nog een buffet.

Om ongeveer half drie is iederéén weer terug in het clubgebouw. Uiteraard delen we tijdens een prima verzorgde lunch onze ervaringen. Ook van deze fokkers hebben we weer veel opgestoken. Leerzame zaken als voeding, huisvesting en verzorging. Maar vooral de liefde voor de dieren waar het om te doen is. Ons bezoek was het dubbel en dwars waard. Nadat mevrouw Veldwijk alle aanwezigen hartelijk bedankte voor hun aanwezigheid, was het de beurt aan mij de leden van de HPKV te bedanken voor hun gastvrijheid. Ik stelde daarbij voor hen het volgende jaar bij onze vereniging uit te nodigen.

 

HPKV Hengelo bedankt.

Luc  Pol

 

           

 

 

 

Geboren

Op 2 april is Hidde Frans Gerard geboren, een zoon van Niels en Louise van den Dool- Remerink. Benthe heeft er nu een broertje bij.

Namens P&P van harte gefeliciteerd.

Kleindieren bingo op de ledenvergadering van Pels en Pluim.

Op de ledenvergadering van 14 april 2015 is voor de eerste keer Kleindieren Bingo gespeeld. Jammer dat er niet zoveel leden waren, maar de stemming was er niet minder om. Het spel is een afgeleide van het alom bekende BINGO spelen, met dat verschil dat de spelleider geen nummers noemt die op het balletje staan, maar de naam noemt van het dier dat correspondeert met het nummer. Voorbeeld:  nummer 3 is Mookee  en nummer 75 is Twents Hoen. En zo kan er gespeeld worden om de bovenste rij of de diagonalen of de volle kaart. Het was even wennen, want bij Bingo heb je snel de opbouw van de getallen in de gaten, maar hier moet de hele kaart worden afgespeurd naar het genoemde dier.

Volgende keer wat grotere prijzen inzetten en dan draaien we gewoon voor een Euro per kaart. Zal de penningmeester wel leuk vinden.

Hans

  

Vrolijk Pasen

Pels en Pluimers gaan weer op pad met een attentie voor onze sponsors. Dit jaar is het een coproductie van Wim Berg en Hans Heemskerk. Wim ging aan de slag en leverde de plankjes aan en Hans zorgde voor de aankleding en het inpakken. We hebben geprobeerd er weer een leuke attentie voor onze 67 sponsors van te maken. We beseffen ons heel goed dat we zonder hun bijdragen , een show als de Vechtdalshow , wel kunnen vergeten. We wensen onze sponsoren een Vrolijk Pasen toe en danken hen hartelijk voor hun bijdragen. Bert Oelen zorgt met de advertentielopers voor het bezorgen van deze attentie.
 

   

 


Een Topper op de Tekeningrassenshow

Niels van den Dool was daar met zijn Japanners op een prachtige locatie. (Tiel i.p.v. Veenendaal) Hij werd met een Japanner konijn tweede van de show, met een F 97,5. Als het dier zich had willen stellen, had hij een U gekregen, vertelde de HEP-jury mij na afloop.
Fantastisch Niels, proficiat!!Jongdierenkeuring Ommen

  

Vrijdag 12 september, op weg naar de boerenschuur in Arrien alwaar de OKPV de jaarlijkse jongdierenkeuring organiseerde. Een voorkeuring voor het echte werk. Alleen jonge dieren geboren in 2014 kwamen op tafel. Van Pels en Pluim waren ook een aantal fokkers aanwezig.
Wim Berg behaalde met een Watermaalse Baardkriel een 1e prijs. Joop Roosma deed het ook goed met een porselein Baardkriel die een ZG verdiende. Jurgen Stoffers haalde een F met een Orpington Kriel. Bij de konijnen deden Alie Beenen en Niels van de Dool het heel verdienstelijk met hun Japanners. De Klein Lotharingers van Bert Oelen, Gert Hierink, voor Gert was het de eerste officiële keuring en Luc Pol kwamen ook goed mee met G en ZG.
Ook Wim en Miranda Jaspers deden het goed met hun Californians.
De fokkers kunnen terugkijken op een geslaagde avond.


Luc Pol

Vechtdalshow 2014

De Vechtdalshow 2014 is weer een succes geworden dank zij de inzet van veel leden van de beide verenigingen. Wel is jammer dat een aantal leden niet inzenden op de gezamenlijke show en wat ook jammer is dat een aantal leden geen enkele bijdrage leveren aan de opbouw en afbraak van de show in welke vorm dan ook. Desondanks kijken we tevreden terug op een show met ruim 600 dieren van een goede kwaliteit. Het keurmeesters gilde was zeer tevreden en de winnaars werden bepaald. De show werd gesponsord door vele adverteerders en de kooikaarten waren weer geleverd door Sollie Comm en Olbo. De bloemstukjes zijn weer gemaakt door leerlingen van de Groene Welle. De SKTV hoeft niet te klagen over het aantal bezoekers en ook dit jaar was de knuffelhoek onder leiding van Albert ter Veen weer zeer intrek. De foto’s laten van alle aspecten iets zien. Voor meer afbeeldingen van de dieren verwijzen we graag naar www.vechtdalshow.nl
 

 

 

Speciaalclub

Drie Kleinlotharingerfokkers van onze vereniging  t.w. Bert Oelen, Gert Hierink en Luc Pol leken het leuk/leerzaam een dag voorafgaand aan de Lotharingerclubspeciaaldag 13 juni in Veenendaal hun konijnen aan een voorkeuring te onderwerpen. Gert en Bert fokken nog niet zolang, Luc al wat langer. Onder het motto van elkaar kun je  leren, togen Gert en Luc naar huize Oelen in Schuineslootcity alwaar de keuring plaatsvond. Natuurlijk eerst even een kop koffie. Heel veel tijd was er niet, want voor de voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal wilden we klaar zijn.

  

De keuring ging als volgt: Luc had blanco beoordelingskaarten gemaakt, Bert en Luc hadden hun konijnen die meegingen naar Veenendaal beschikbaar gesteld. Bert en Luc hadden een tafeltje