HOME

Actueel

 18 website foto's 2012 040.JPG18 kippen 1110.jpg18 kippen 1107.JPG

Ons bestuur……..

Het bestuur van Pels en Pluim is een relatief jong bestuur. Als ik in het Kleindier Magazine de foto’s bekijk van de besturen die aan ons met hun club worden voorgesteld, dan kunnen wij nog jaren mee. 

Ze zitten niet stil en ze zijn bereid om knopen door te hakken en om voor uit te kijken. Ze kunnen rekenen op een vrij harde kern van trouwe bezoekers van de vergaderingen. ( dat zouden er nog wel meer mogen zijn) En ze timmeren binnen hun hobby aan de weg. Je komt ze in de vakbladen tegen met voor de hobby belangrijke zaken, namelijk contacten met andere fokkers en liefhebbers en mensen die bereid zijn om samen te werken. Willen we overleven, en aan het bestuur zal het niet liggen, dan moeten we de vleugels uitslaan.

In de rubriek: In de Media lees je over deze mensen.

Ook in het onlangs gehouden Burenoverleg stonden ze pal achter de auteur van het hieronder te lezen artikel: “Hoe mooi zou het kunnen zijn!”

    

 

De Paasattentie voor onze adverteerders

Ook dit jaar is door een paar leden van Pels en Pluim, Luc en Hans, gewerkt aan de bedank-attentie die ieder jaar aan onze adverteerders/sponsors wordt uitgereikt in de week voor Pasen. Dit jaar is het een pakje Anemonenbolletjes. Nu poten betekent in juli/augustus een mooi boeket in de tuin of grote bloembak!

 

Het bezoek aan de Muldershoek

Op verzoek van de Muldershoek in Bergentheim zijn Bert Oelen en Hans Heemskerk op woensdag 10 april met jonge konijnen, kippen en kuikentjes naar het verzorgingshuis gegaan. Steeds een heel dankbare bezigheid. Wat brengen dieren al niet te weeg bij de bewoners. Verhalen van vroeger, een mop, tederheid waar mee ze omgaan met de dieren. Sommige wilden het konijn of kuiken het liefst daar houden. De opbrengst is weer goed besteed, Bert heeft zijn moeder er blij mee gemaakt.

   

Oud lid Chris Zweers overleden

Chris Zweers, oud lid van Pels en Pluim is 2 maart op  79 jarige leeftijd in Lutten overleden. Chris was een duivenfokker binnen onze vereniging. Ook is Chris een paar jaar tentoonstellingssecretaris geweest, maar dat bleek niks voor Chris te zijn. Chris had een paar jaar geleden besloten zijn lidmaatschap te beëindigen.

Presentatie over de Europashow

Dit jaar lag het initiatief bij OKPV uit Ommen om de gezamenlijke avond voor beide clubs te organiseren. Het idee was om een beamerpresentatie samen te stellen uit beelden die de verschillende inzenders hadden gemaakt in Denemarken. Jan Borger heeft zich daarover gebogen en heeft een mooie presentatie gemaakt die de aanwezige clubleden van P&P en OKPV een mooi beeld hebben gegeven van een geslaagde Europashow in Herning. Jammer dat er zo weinig leden aanwezig waren. Ze hebben wat gemist.

 

Europaschau Herning  9-11 november 2018.

Met de laatste Europashow in 2015 in Metz in onze herinnering vertrekken de drie Klein Lotharingerfokkers Bert, Gert en Luc donderdagmiddag 8 november om 12.00 uur naar de Europashow voor kleindieren in Herning Denemarken. Ruim 27.000 dieren verdeeld over verschillende diergroepen zullen ons opwachten. Bert had het nodige voorwerk verricht door in Engesvang - 20 minuten rijden – van Herning een bed en breakfast te boeken. Luc duikt nog even in de statistieken en vertelt dat er in Leipzig in 2012 280 , in Metz 130 en in Herning 99 Tsjechische Schecken(Klein Lotharingers)waren ingeschreven. In de wandelgangen hoorde ik dat veel Deense fokkers van kippen en konijnen de voorkeur geven aan de bondshows in hun land later in het jaar en dus niet op de Europashow verschenen hetgeen wel jammer was.

Donderdag 8 november
In de auto van Bert vertrokken we rond 12.00 uur uit Beerze. Via Hoogeveen(rijksweg 34 nog afgesloten) kwamen we om 14.45 uur in de eerste file(Baustelle) bij Bremen. Daarna volgden er bij Hamburg en Flensburg nog een aantal. In het rustige Denemarken hadden we geen oponthoud. Tegen 20.00 uur reden we de grote parkeerplaats op van ons onderkomen. Een prachtige tot b en b verbouwde boerderij uit 1875 in een mooie landelijk omgeving. En superrustig. De zeer vriendelijke en gastvrije eigenaar verwelkomde ons en wees ons onze kamer. Van hem kregen we een adresje in het plaatsje Paarup Kro waar we konden eten. Om 21.30 uur waren we weer terug in ons ‘hotel’.

We bleken niet de enige gasten te zijn. Een echtpaar uit Scheemda, waarvan de man kippenfokker is,  en een kwartet Fransen(keurmeesters) hielden ons gezelschap. De avond met bier en wijn en verliep zeer gezellig. Allerlei wetenswaardigheden uit onze hobby werden uitgewisseld. Om 12.00 uur zoeken we ons bed op. Een uil deed zo nu en dan zijn best ons wakker te houden.

Vrijdag 9 november
Om 7.30 uur opstaan en 8.00 uur aan tafel  Met 9 gasten en het uitgebreide ontbijt was de tafel goed gevuld. De lekkere Deense broodjes, de koffie, jus en eieren lieten ons best smaken. Met zijn onvervalste dialect had onze Groninger gast het hoogste woord. Ongelooflijk hoeveel onderwerpen er aan bod kwamen. De Franse gasten daarentegen waren heel rustig. Af en toe kwam de eigenaar er ook even bijzitten en betrokken hem in de conversatie. We kwamen erachter dat sommige Deense woorden verdacht veel leken op ons dialect. Om 10.15 uur, het was die ochtend mistig, vertrokken we naar Herning. De tentoonstelling zou om 11.00 uur beginnen.

Vol verwachting klopte ons hart. Wat zouden we te zien krijgen. Met Metz in ons achterhoofd kon het al gauw veel beter.

Om 10.45 uur reden we een groot bedrijventerrein op. Het Messecenter van Herning waar de tentoonstelling werd gehouden was duidelijk zichtbaar en dus gemakkelijk te vinden. De ruime, moderne entree met veel glas en dito ontvangsthal gaven een eerste goede indruk. Na de aanschaf van een passe partout voor 2 dagen en een catalogus, ruim 500 bladzijden, orienteerden we ons op een grote plattegrond. Hierop stond goed aangegeven waar de diergroepen waren opgesteld. Zeker 6 hallen, inclusief een standhoudershal, waren ingeruimd voor de dieren. Ter ondersteuning stond boven elke hal een groot bord met daarop de diergroep. De prachtige ronde koepelhal(konijnen) was een sieraad voor de tentoonstelling.

Als konijnenfokker liepen we uiteraard eerst de konijnenhal in. Onze eerste indruk was: rust, ordelijk, ruime overzichtelijke opstelling, 1 keer getopt en mooi gedempt licht(de zijkanten waren iets te donker, waardoor deze dieren niet voldoende zichtbaar waren), overal toiletten en gelegenheden om te eten en te drinken. De kooien waren prima in orde, de beoordelingskaarten in 3 talen en overal suppoosten in gele hesjes voor vragen en verzorging van de dieren. Alle hallen waren geschakeld en maakten een ruime, maar compacte indruk. De landen van waaruit dieren waren ingezonden hadden een informatiestand zoals de KLN, maar ook andere diergroepenstands waren vertegenwoordigd, daarbij opgeteld de nodige leveranciers met voeders, dierbenodigdheden en medicijnen. Een deel van deze hal was ingeruimd voor tropische vogels waren erbij en er was een Kanin-Hop Europameisterchaft.

Zo gezegd eerst naar de Tsjechische Schecken. De benaming voor Klein Lotharinger die net als andere rassen in de Europese klasse gekeurd worden. De standaardeisen wijken nogal af van die van ons. Het is daarom ook lastig voor een Klein Lotharingerfokker dieren uit te wisselen en in te passen in je eigen stam. Hoe dat met de andere rassen en diergroepen is, is mij niet bekend  Alleen het gewicht al van de Tjsechische Schecken overschrijdt met 1 kilo die van ons. 4 kilo max i.p.v. 3. Ook mogen ze iets langere oren hebben 11 cm. i.p.v. 10.5. De benaming ‘oren moeten in verhouding zijn tot het lichaam’ wordt niet meer op de kaart geschreven. Ik zag dat in de jeugdklasse bij een Klein Lotharinger de lengte in cm’s werd vermeld. Verder beoordeelt men wat soepeler m.b.t. een kettingstip of een stip achter de voorpoot. Wat bij de eerste aanblik opvalt is dat de dieren allemaal wat langer zijn(matig gestrekt) terwijl onze standaard het heeft over een kort meer gedrongen type. De pelsen die vaak zeer fraai zijn worden af en toe met een aanmerking beoordeeld zoals dünn of dichter. De keurmeesters bij ons letten op 4 onderdelen m.b.t. de pels. Een ander verschil is dat de dieren hoofdzakelijk als viertal ingeschreven en gekeurd worden. Het viertal moet uit mannelijke en vrouwelijke(Häsinnen) dieren bestaan. De vier dieren met het hoogste puntenaantal strijken met de eer. Per dier kan bv. EM(Europameister)of EC(Europachampionat) toegekend worden. De topfokkers behalen soms 386 of meer punten. Wat neerkomt op een gemiddelde van 96.5 punt!

Op onze rondgang komen we ook rassen tegen die we in Nederland niet kennen of erkend zijn zoals de Kaninchenbraune Lothringer. Dat geldt ook voor een aantal kleuren. Ook hebben sommige kleuren hier een andere naam, zoals havanna wat bij ons bruin(donker) genoemd wordt. De beoordelingskaarten kennen een wat andere volgorde. Positie 1 is type en bouw, positie 4,5 en 6 worden als raskenmerken omschreven. Persoonlijk vind ik dat de fokker uit de Nederlandse omschrijving haalt meer informatie haalt. De predikaten wijken ook iets af, maar daar wen je gauw aan. Wat verder opvalt is dat de verkoopprijzen enorm verschillen met die in Nederland. Een vraagprijs van soms meer dan het vijfvoudige is geen uitzondering. Dat verleidde een aantal fokkers uit Nederland hun dieren hier te koop te zetten.

We zijn eventjes voor een paar uur uit elkaar gegaan. Soms leidt dat tot interessante ontmoetingen

Zo had ik halverwege de dag had ik een gesprekje met Klaus Beyer een Duitse dwergrassenfokker. Hij fokt de Lotharingerdwerg havanna-wit(in Nederland donkerbruin) De kennismaking was niet helemaal toeval. Beiden stonden we te kijken naar een jeugdinzending van 4 Klein Lotharingers. Hieronder volgt een greep waarover we gesproken hebben: de verschillen in de standaardeisen, wat je in de fokkerij kunt vastleggen: bij een tekeningras is dat de koptekening, oorlengte, gewicht, pels, type en bouw. Zijn mening is dat je de zijdetekening niet kunt vastleggen. Of dit ook zijn ervaring is weet ik niet. Hij paart geen dieren met teveel of te weinig zijdetekening aan elkaar. Liefst aan beide zijden evenveel  stippen. Geldt voor zowel  de ram als voor de voedster. De stippen moeten ook los staan. ‘Kijk wat type en bouw betreft bovenop het dier. Het konijn mag niet wigvormig zijn(smal in de schouders en breed in de achterhand’. Klaus Beyer zegt tot minimaal 7 generaties terug te kijken. ‘Dit zou elke fokker moeten doen’. De invloeden zijn zelfs na 7 generaties nog duidelijk zichtbaar. Verder zegt hij dat hij zich niet blind staart op hoge predikaten.” De dieren moeten passen bij mijn stam. Ik haal ze het liefst bij een fokker thuis”.  Tot zover het verhaal van een Duitse fokker.

We zoeken elkaar weer op en bekijken nog een aantal rassen. We checken welke ras we naast ons ras ook wel zouden willen fokken. De uitkomst is niet zo heel verrassend. De eerste dag zit erop. Morgen(zaterdag) vervolgen we onze wandeling langs de konijnen. We spreken alvast af ook de andere diergroepen te bezoeken en hopen nog bekenden tegen te komen. Gert schaft zich ondertussen een 2-delige vervoerskist voor zijn konijnen aan en een drinkwaterreservoir voor zijn kippen.

We besluiten in Herning te gaan eten. We parkeerden de auto in het centrum. Het was regenachtig, desalniettemin was het behoorlijk druk. Na 2 mislukte pogingen(vol) wordt het een Italiaans restaurant. De pizza en pasta hebben ons goed gesmaakt. Rond de klok van 20.00 uur gaan we terug naar ons b en b. in Engesvang. Daar werden we opgewacht door het Scheemdase echtpaar. Die avond hebben we weer gezellig met zijn vieren doorgebracht onder het genot van bier en wijn. Uiteraard werden de ervaringen van deze dag uitgewisseld. Iedereen was het er over eens dat het een mooie show was. De uil liet ondertussen weer van zich horen. Deze keer gingen we niet al te laat naar bed. Morgen weer vroeg op want de tentoonstelling zou om acht uur weer open gaan.

Zaterdag 10 november
Om 7.30 uur stonden we op en om 8 uur aan het ontbijt. De Fransen schoven weer aan en de eigenaar kwam er zo nu en dan weer bijzitten. Hij vertelde o.a. over de geschiedenis van de boerderij, het meer en de spoorlijn even verderop. Dat het landschap agrarisch was ingericht en veel mensen hier een inkomen uit hadden. Logisch in een land als Denemarken.

Tegen 9.00 uur pakten we onze koffers in en namen afscheid van de eigenaar en van Zwier en Nelly(het Groningse echtpaar). Zij zouden nog even naar de tentoonstelling gaan om iemand te ontmoeten en daarna huiswaarts keren. Om 9.30 uur liepen we het tentoonstellingsgebouw binnen. We spraken af dat we gezamenlijk naar de Geflügel-en Taubenhal zouden gaan. Vervolgens nog een bezoek aan de stands, de Kaninchenhal en afsluiten in het restaurant.

Vanwege het vroege tijdstip was het in de duivenhal nog heel rustig. We zagen hier geen bekende gezichten. De enige duivenfokker uit Ommen, Henk Houpst had geen dieren ingezonden. Henk spraken we later in een van de andere hallen. In de duivenhal waar ook de watervogels zaten zag het er eveneens heel netjes, schoon en overzichtelijk uit. Gert die eenden heeft wilde hier wat langer kijken. Bert vergezelde hem en Luc liep alvast vooruit naar de Hühnerhal om daar Hans, Joop, Wim en hun vrouwen misschien te ontmoeten. Wat helaas niet gebeurde. Ook de kippenhal zag er heel goed uit. Ruim opgezet en netjes. Toch prachtig die verscheidenheid aan kleuren en rassen. Ik zag nog een keurmeester die bezig was met het keuren van een kip. Ook een aantal kalkoenen stond opgesteld. Ik heb nog even bij de Europameisterschaft Kanin-Hop staan kijken. Een serieuze bezigheid waar op dat moment veel mensen naar keken. Er was hiervoor een aparte hal beschikbaar. Later spraken we de kippenfokkers en hun vrouwen nog even bij de standhal. Na wat voederbrokken voor de konijnen te hebben gekocht sloten we om 13.30 uur ons bezoek af en aten nog wat in het restaurant voordat we aan de terugreis begonnen. De terugreis verliep iets vlotter. Om 21.15  uur hebben we Gert en even later Luc afgezet.

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagd weekend. Vergeleken met de show in Metz was dit een hele verbetering. Iederéén was het hiermee eens. De volgende Europashow wordt in 2021 in Oostenrijk gehouden.

Clubbarbecue bij familie Pol was een groot succes

Dit jaar werd de barbecue gehouden bij oud voorzitter Luc Pol en Thamar. Het weer werkte goed mee, zodat we tot laat buiten konden zitten. Om half 8 kwamen de 22 deelnemers al dan niet met tuinstoel en bord en bestek naar de tuin van de familie Pol. Erik had de catering e.d. voor zijn rekening genomen. Ook ere-voorzitter Nico Gravesteijn was samen met Trees van de partij. Iedereen werd hartelijk begroet door Nico!

Voorzitter Erik wilde voor dat de vlam er in ging wel even iets kwijt. Met een kleine aanloop kwam het hoge woord eruit. Het bestuur had veel overleg gehad en wilde van de aanwezigen weten wat ze er van vonden als het bestuur op onderzoek zou uitgaan om verdere samenwerking te bewerkstelligen voor de toekomst. We willen niet als een nachtkaarsje uitgaan zo als Gramsbergen, dus we zoeken partners. Hé, hé dat was gezegd en Erik kreeg applaus en bijbal van de aanwezige leden. Het glas werd geheven en geproost op de toekomst en toen ging de barbecue aan en werd er genoten van een glaasje, de salades, en een goed stuk vlees. Het werd een gezellig samenzijn en zeker voor herhaling vatbaar.

   

Kascontrole over boekjaar 2017

Altinus Zwaan en Hans Heemskerk waren de leden van de kascontrolecommissie van pels en Pluim. Opgewonden  togen beide heren naar Slagharen voor deze verantwoordelijke taak. Niels als penningmeester en Bert als tweede penningmeester zaten er klaar voor. Natuurlijk heeft Niels lekkere koffie, maar ook altijd lekkere koeken. Altinus en
ik waren goed voorbereid, pen en papier en rekenmachine op zon- en of  lamplicht. Laat maar komen.

Wij doen dan echt ons uiterste best om iets te vinden, maar  Niels heeft dat zo perfect voor elkaar. Het is gewoon een genot om te zien hoe goed alles in de boeken staat en dan ook nog dat het goed gaat met de financiën van de club.
’n Groot compliment aan de penningmeester is hier op de plaats. Wij verlenen dan ook het bestuur decharge!

  

 

Wisseling van de wacht bij Pels en Pluim

Tijdens de jaarvergadering van Pels en Pluim zijn er bestuursverkiezingen. Luc Pol is niet herkiesbaar en er heeft zich niemand voor een bestuursfunctie aangemeld. Niels van den Dool is wel herkiesbaar en dus heeft de club nog een periode een prima penningmeester.

Is Niels eigenlijk wel herbenoemd??

Bert richt zich in een toespraak tot de scheidende voorzitter. Hij bedankt Luc voor zijn jaren als voorzitter van de club en hij lardeert zijn speech met wat leuke situaties. Hij karakteriseert Luc en beschrijft zijn kennismaking met Luc, die vol overgave over zijn “rasje”  spreekt en uiteindelijk met zijn kennis en enthousiasme er wel voor gezorgd heeft dat er twee goede fokkers bij zijn gekomen en ook nog zitting hebben in het bestuur. ( Je zou bijna denken met het bestuur van de speciaalclub van Klein Lotharingers van doen te hebben).

Hij kan het ook niet nalaten om de voorzitter nog even te wijzen op het feit dat hij nog weleens terugkomt op iets dat net besproken is in de vergadering, maar dat alles wel met kwinkslag. Ook wil Bert niet terugkomen op het verhaal van de twee eieren. Nogmaals wordt Luc bedankt voor 10 jaar voorzitterschap bij Pels en Pluim. Bert biedt Luc namens de vereniging een cadeaubon aan. Applaus klinkt er voor Bert en natuurlijk ook voor de scheidende voorzitter.

Luc wil zelf ook graag nog even het woord. Hij loopt door de jaren heen en kijkt trots terug op een periode met drie jubilea, 40, 45 en 50 jarig bestaan. Hij zag zijn rol vooral als een verbindende, genoot van activiteiten meer als van “voorzitter moeten zijn”, want iemand moet het toch maar doen. Hij bedankt ook het beheerders echtpaar voor de prettige samenwerkingen en de leden voor hun inzet. En dan draagt Luc de voorzittershamer over aan de nieuwe voorzitter Erik Nijeboer. Luc gebruikte de hamer eigenlijk nooit en Erik wil hem graag.

Het woord is nu aan Erik. Neem me maar zoals ik ben en ik proat wel een beetje plat, maar dat moi  maar gewoon voor lief nemme. Erik vindt ook dat iemand het toch moet doen en dus besloot hij Ja te zeggen. Hij wil ervoor gaan en ziet samenwerking met andere vereniging bijna als een MUST! Erik wordt veel succes toegewenst,

Hans Heemskerk vraagt even nog het woord: Hij wil nog wel even op “die twee eieren” terugkomen. Hij biedt Luc het derde ei aan om het hiermee helemaal rond te maken! 

    

 

Paasactie 2017

Wim Berg heeft zich even kwaad gemaakt en zie daar het resultaat.

Met vereende krachten is de attentie voor onze adverteerders/ sponsors weer klaar gekomen. Was het Wim die 70 mooie Paaskonijnen heeft gemaakt, was het Hans Heemskerk die zorgde voor de dankkaartjes, de feeststrik en de chocolade eitjes. En de familie Berg heeft denk ik de konijnen de strikjes om gehangen. Daarna was het de beurt aan Bert Oelen om samen met de advertentielopers de attentie af te leveren.
 

  

 


Fokkers helpen elkaar bij het vervangen van de daken.

Een mooi stukje samenwerking van Wim Berg, Joop Roosma en Hans Heemskerk.
De hokken van Joop en Hans waren aan renovatie toe. Bij Joop omdat het materiaal versleten was en bij Hans moest het asbest dak verwijderd worden. Centrale inkoop, werkplanning en binnen een week is de klus geklaard. Dus de kippen zitten er met
deze geïsoleerde dakplaten ’s zomers koeler bij en ’s winters natuurlijk warmer bij.
Deze fokkers kunnen dus nog jaren mee!!
 

   


Rabobankactie toch weer een mooi resultaat.

Ook in 2017 heeft Pels en Pluim en SKTV weer deelgenomen aan de Rabobankactie.
En niet zonder succes.

Pels en Pluim krijgt een bedrag van € 182,11 op haar rekening bijgeschreven en SKTV mag zich iets rijker rekenen  met een opbrengst van € 191,69.
 


Waar zie je dit nog?

Bij Wim Berg, fokker van Watermaalse Baardkrielen in de kleuren wit, zwart en berken zit een kloekje met maar liefst 9 witte kuikens. Eigenlijk is dat het mooiste wat er is. Veel succes Wim met de opfok van dit mooie koppel.
 

 

 

Noordshow 2017

Deze keer een Noordshow zonder hoenders en watervogels vanwege de vogelgriep. Dat was ook te merken aan het aantal inzenders van Pels en Pluim. Alie, Gert, Bert en Luc waren de enige inzenders. Het was ook voor het eerst dat de Noordshow een dag korter was. Dus woensdag inkooien. Alle konijnen, 9 in getal, gingen in de auto van Gert op transport naar de TT hal in Assen. Waar het normaal gesproken een gekakel van jewelste was, was het nu... rust! Het ontbrak toch wel aan de gezelligheid, het geroezemoes nu de kippenfokkers er niet bij waren. Ook het gedeelte van de hal waar normaal de hoenders en watervogels staan was akelig leeg. We waren dan ook, na een kop koffie en tractatie van Bert hij was jarig die dag, weer snel thuis.

 

 

Bert die donderdagmiddag  geweest was, speelde ons de resultaten van onze konijnen via de app door. Alie behaalde met haar Sallander ram jong een ZG 94 punten. Met haar Japanner ram jong haalde ze ZG 93 en met een voedster jong een ZG 94. Bert was tevreden met zijn Klein Lotharinger ram oud. Deze haalde ZG 94 en een voedster jong een ZG 93. Gert deed het ook goed met een Klein Lotharinger ram jong ZG 92, maar was iets minder tevreden. Luc haalde een GVO. Mijn antwoord op de vraag van Hendrikus Portier hoe ik het gedaan had. Toen hij me niet begrijpend aankeek antwoordde Bert:  “Gymnastiek Vereniging Ommen”.  Ik legde Hendrikus maar gauw uit dat mijn Klein Lotharinger ram jong zwart een G 91, een madagascar ram jong V 89.5 en een Dwerglotharinger ram jong blauw een O haalde. Niet geheel bevredigend dus.

 

Tussen de kooien was het vanoudsher weer gezellig en leerzaam. Op het terras nog verschillende mensen van onze buurverenigingen gesproken en een gelukkig nieuwjaar gewenst. Het uitkooien verliep zonder de aanwezige hoender- en watervogelfokkers heel snel.  Om 16.15 uur zaten we weer in de auto terug naar huis.

 

Weer een gezellige dag gehad. Maar... de eerlijkheid gebiedt te zeggen: een show zonder kippen en watervogels is maar een halve show. Hopelijk dat we weer gauw een volledige show mogen verwelkomen.

 

Luc Pol

 

 

Pels en Pluim op facebook

 

Harry Nijman heeft een pagina aangemaakt op facebook. Leden en belangstellenden kunnen via facebook gegevens, nieuws, fokresultaten en foto’s met betrekking tot de hobby  met elkaar uitwisselen. Zorg dat de berichten correct van stijl zijn. Tot nu oe hebben zich 5 à 6 mensen aangemeld.

Facebookers succes!!

 

Rabobankactie!

Ben je zelf lid van de Rabobank, ken je mensen die lid zijn van de Rabobank, buren, familieleden, vrienden of bekenden, attendeer ze dan op deze sponsoractie van de Rabobank en laat ze een of nog liever twee stemmen uitbrengen op onze Kleindiervereniging. Het vorig jaar hadden we bijna € 300,-- verdiend.

 

Onze adverteerders, advertentielopers, advertentie opmaker, advertentie-attentiemakers

Alle leden die zich inzetten voor dit onderdeel binnen onze vereniging worden heel hartelijk bedankt. Jullie inzet maakt de Vechtdalshow mogelijk. Dit jaar waren we samen goed voor € 1100,--

Er is een vacature ontstaan in het centrum van Hardenberg. Egbert Evers stopte onlangs en we zoeken nu een opvolger! Egbert hartelijk dank voor je inzet.

 

Wim Berg eerste in België

Op zaterdagmorgen 12 november liep de wekker al om 4.00 uur af. Om 5.00 stond ik met de auto en 4 dieren in Slagharen bij Wim Berg en Joop Roosma voor de deur. Koffie en broodjes en 8 dieren erbij en op weg naar Wezep waar we overstapten in een grotere auto op weg naar Linter in België. Daar werd voor de eerste keer een eendaagse show van uitsluitend Belgische rassen;  duiven, kalkoenen, watervogels hoenders en dwerghoenders. Daar horen onze Watermaalse baardkrielen bij. De reis verliep voorspoedig en goed 8.30 uur waren we bij de hal. Inkooien, koffie, broodje en de keuring volgend en de ruim 500 dieren bekijken. Gesprekken met collega fokkers uit België en Nederland. Een heel mooie dag voor liefhebbers. Een pilsje, een heel groot stokbrood met hesp en kaas en groente.  Dan zit de keuring er op en wordt er toch regelmatig door de keurmeesters gekeken bij de witte Watermaalse baardkrielhen van Wim. Om half vijf klimt de voorzitter op de tafel en probeert boven het geluid uit te komen, nadat hij eerst door klap met een dienblad alle dieren aan het kukelen en kakelen had gemaakt. Duidelijk was wel dat Wim Berg met zijn witte hennetje bij de dwerghoenders had gewonnen. Wim van harte gefeliciteerd met dit mooie resultaat.

Met vier zakken voer, een paar prijzen en onze dieren werd de terugreis aanvaard en om goed 21.00 uur stond mijn auto weer op de oprit en zaten mijn kippen weer in hun hok.

 

 

 

Aangeboden

Bij de familie Kamphuis staan nog wat verzendkisten, ( oud model eierkist) en een trainingskooi, 3-vaks. Heb je interesse neem dan even contact op de familie Kamphuis onder nummer: 0523-216291.

 

Nieuwe opslag materialen P&P en SKTV

Sinds november 2016 beschikt Pels en Pluim over een nieuwe materiaal opslag en dat heeft de club te danken aan Erik Nijeboer. Erik is verhuisd, heeft er een hele grote schuur bij en ...Dan zou je denken dus..., maar nee hoor. Helemaal mis. Achter die mooie grote schuur staat een zeecontainer, aangeschaft door Erik, geschilderd door Erik en zijn vader en nu dienstdoend als opslag voor alle materialen van Pels en Pluim en SKTV,  tentoonstellingsmaterialen, bloemenvazen, kooien schragen, drinkbakjes ed. Fantastisch dat het zo kan Erik.

 

  

 

Vechtdalshow 2016

De Vechtdalshow zit er weer op en we mogen blij zijn om verschillende reden;

Allereerst is er heel goed en plezierig samengewerkt door de leden van OKPV en P&P.

Ten tweede zagen we een grote stijging van het ingezonden aantal dieren ( ruim 700) en ten derde zagen we heel bijzondere dieren op de tentoonstelling zoals b.v. de showgirls en ten vierde konden we ook weer een aantal nieuwe inzenders verwelkomen en zelfs een inzender uit Luxemburg.

En ten vijfde hebben we veel geluk gehad, want nu, half november is er een tentoonstellingsverbod!

Kunnen we deze stijgende lijn volhouden? Nu waren we bang voor minder , door de dreiging van de konijnenziekte. In 2017 weten we meer!!  Complimenten aan de SKTV.

Voor een verslag, catalogus, en fotoverslag kijk op: www.vechtdalshow.nl

 

     

 

Mevrouw Beenen-Kroon grote winnaar fokkersdag Nederlandse Rijnlander, Eksterkonijn en Japannerclub

Op 13 Augustus was de jaarlijkse fokkersdag van de Nederlandse Rijnlander, Eksterkonijn en Japannerclub. Fokkersdagen van speciaalclubs zijn min of meer de start van het showseizoen, waar de begin van het jaar gefokte jongen kunnen worden vergeleken met andere fokkers van hetzelfde ras, en waar uiteraard wordt beoordeelt of de nieuwe aanwas de toets van de standaard kan doorstaan.

Bij Pels & Pluim Hardenberg zijn drie leden bezig met de rassen voor deze speciaalclub. Jan Huls is actief bezig met Rijnlanders in zowel de zwarte als blauwe kleurslag. Ondanks meerdere pogingen Jan lid te laten worden van de speciaalclub door ondergetekende, is dat tot op heden niet gelukt. Alie Beenen en ondergetekende zijn wel lid van de Nederlandse Rijnlander, Eksterkonijn en Japannerclub, en fokken beide met Japanner konijnen (een unicum, het aantal Japanner konijnen fokkers in Nederland is slechts 10, als er dan 2 fokkers binnen 1 lokale vereniging met dit ras bezig zijn).

Er waren in totaal 139 dieren ingezonden (onderverdeeld in 60 Japanners, 22 Eksterkonijnen en 57 Rijnlanders). Dit aantal is wat lager dan voorgaande jaren, doordat in de week voorafgaand aan deze fokkersdag, de KLN een entverplichting had ingesteld voor konijnen tegen het RHD2 virus.

Alie was met 7 Japanners afreist naar Laren (GLD), ikzelf had er 8 mee. In totaal waren er 139 dieren ingezonden (onderverdeeld in 60 Japanners, 22 Eksterkonijnen en 57 Rijnlanders) Na het keuren van alle dieren, werd duidelijk dat Alie de mooiste ram had in de leeftijdsklasse van Januari-Februari. Alle dieren waren ingedeeld in 4 leeftijdsklassen (oude dieren, dieren geboren in Januari-Februari 2016, dieren geboren in Maart-April 2016 en dieren geboren in Mei-Juni 2016). Deze indeling is omdat een dier van mei niet kan concurreren met een dier van januari. Om vergelijk mogelijk te maken, is deze opdeling gemaakt. Zoals gezegd, had Alie dus de mooiste ram in genoemde klasse. De mooiste dieren van de 4 klassen werden door de HEP-jury opnieuw bekeken, en uit deze dieren werd de mooiste Japanner gekozen. De HEP-jury koos als mooiste Japanner die van Alie Beenen.

Ook bij de Eksterkonijnen en de Rijnlanders werden uit de mooiste van iedere leeftijdsklasse, de mooiste per ras gekozen door de HEP-jury. Zo bleven dus de mooiste Rijnlander, het mooiste Eksterkonijn en de mooiste Japanner over. Wat opvallend was, was dat de mooiste van ieder ras allen uit de leeftijdscategorie “geboren in Januari-Februari” kwamen. Uit deze 3 dieren werd het mooiste dier van de fokkersdag 2016 gekozen door de HEP-jury. Unaniem was hun oordeel, dat de Japanner Ram van Alie Beenen het mooiste dier was! Alie, nogmaals van harte gefeliciteerd!

Niels van den Dool

 

Hallo Pels en Pluimers

Het wandbord, gekregen bij mijn vertrek als secretaris van Pels en Pluim, heeft een mooie plek in de tuin gekregen.

 

 

De Kraam

De kraam staat dit jaar weer op vier zomermarkten, maar helaas zonde de knuffelhoek. Het bestuur heeft dit besloten in verband met de konijnenziekte RHD 1 en 2 die rondwaart. Voor de bemanning van de kraam zijn nog een paar vacatures op zaterdag 13 augustus en woensdag 17 augustus. Heb je zin en tijd om een ochtend of een middag in de kraam te helpen, neem dan even contact op Luc Pol

 

Enting tegen RHD 1 en 2

Een aantal fokkers van P&P heeft in totaal 75 konijnen laten inenten tegen de besmettelijke ziekte RHD variant 1 en 2.

 

BBQ Pels en Pluim

Op dinsdagavond 7 juni organiseerde Pels en Pluim Hardenberg weer haar jaarlijkse BBQ.

Een mooie gelegenheid om het seizoen af te sluiten, maar ook om alvast de nieuwe fokresultaten te bespreken. Bij de een loopt alles op rolletjes en de andere fokker heeft dit jaar de nodige tegenslagen. Alle perikelen van de konijnen-, kippen- en duivenfokkerij komen onder het genot van een hapje en drankje voorbij.

Dit jaar had Wim Berg uit Slagharen zijn tuin ter beschikking gesteld voor dit evenement.

Te midden van zijn Watermaalse Baardkrielen in de kleuren wit, goudberken en buff columbia waren de statafels opgesteld.

Een flink aantal leden en hun aanhang waren gekomen en wat het weer betreft….. het kon niet beter. Een heerlijke zomeravond.

Na het welkomstwoord door de voorzitter konden de BBQ’s worden aangestoken. De tafels met salades, vlees en drank zagen er fantastisch uit. Voor elk wat wils en daar werd dan ook flink gebruik van gemaakt.

Pels en Pluim kan terug zien op een hele gezellige BBQ, waarbij ook een aantal nieuwe gezichten aanwezig waren. Voor hen een goede gelegenheid om zich zo snel mogelijk thuis te voelen in de vereniging.

Een woord van dank is op z’n plaats aan Wim en Irma Berg als gastheer/vrouw van deze avond.

 

      

 

Afscheid van Hendrik Jan

Het bestuur van de SKTV heeft in haar bestuursvergadering afscheid genomen van Hendrik Jan Mulder, die als afgevaardigde van Pels en Pluim een groot aantal jaren zitting had in het SKTV bestuur en de functie van penningmeester met toewijding heeft bekleed. Voorzitter Jan Makkinga bedankte Hendrik Jan en bood hem een bon aan. Hendrik Jan trakteerde bij deze gelegenheid op gebak.

 

 

 

 

Hallo Pels en Pluimers,

Gait Kamphuis is verhuisd en woont nu in het centrum van Hardenberg.
Gait is telefonisch bereikbaar op nummer 0523-235216  en hij stelt een bezoekje zeer op prijs.

Een kaartje is natuurlijk ook best welkom.
Even van te voren bellen is wel slim.

Met vriendelijke groeten,
Hans Heemskerk
 

 

Clubkleding

Voor leden van Pels en Pluim zijn er nu ook Caps te bestellen voorzien van het clublogo. De prijs bedraagt € 8,50. Kleuren o.a. donkerblauw, zwart, wit en donkergroen.

Albert ter Veen wilde wel even voor model fungeren. Albert hij staat je goed!!

  

 

Yara is geboren!

Op 29 maart om 02.09 uur2016 is Yara geboren.

Yara is de dochter van Linda en Teun van Dijk. Ouders en dochter maken het heel goed. Yara weegt 2630 gram en is 44 cm groot.

Van harte proficiat met jullie dochter.

 

RABObank actie!!

Luc  is namens Pels en Pluim naar de feestavond van de Rabobank geweest en kreeg daar een cheque met het mooie bedrag van € 298,84 erop. Joop Roosma mocht de cheque voor SKTV in ontvangst nemen en hij kreeg een bedrag van € 191,85.

Alle stem uitbrengers heel hartelijk dank voor jullie steun en natuurlijk Rabobank dank voor deze mooie actie!

 

 

Bezoek aan Baalderborg in Bergentheim

Maandag 21 maart jl. brachten Hans en Luc voor de 2e keer een bezoek aan de bewoners van deze stichting. Hans met zo’n 15 kuikens van 4 dagen oud en 2 Watermaalse baardkrielen haan en hen. Luc met 4 jonge Klein Lotharingers van 9 weken. Nadat we al onze attributen hadden uitgestald en dieren geinstalleerd kwamen de eerste bewoners, veelal in de rolstoel vergezeld door hun begeleiders, de zaal binnen. Ze werden achter een lange tafel geschoven zodat alles voor hen goed zichtbaar was. De bewoners  van dit huis zijn verdeeld in 3 groepen. Van licht  verstandelijk/lichamelijk  tot de wat zwaardere handicap.

    

Luc beet de spits af en vertelde eerst over wat hij allemaal had meegenomen.  Bij de eerste demonstratie nagels knippen moest het eerste konijn uit zijn kist, op zijn rug gelegd worden en Luc deed even voor hoe je nagels knipt. Enkele bewoners verwonderden zich er over dat het dier zo rustig bleef liggen. Luc vertelde dat dit komt door de wijze waarop je het dier vastpakt. Al gauw kwamen ook de andere konijnen uit de kist en belandden op de schoot van menige bewoner. Hoewel de dieren nog niet getraind waren, bleven ze op één na die het hazenpad koos en op de grond terecht kwam, allen rustig zitten. Het is prachtig om te zien hoe de bewoners hiervan kunnen genieten. Voor een enkele bewoner is een dier vastpakken niet zo vanzelfsprekend en laten dit dus graag over aan een ander. Ook mooi om te horen is dat jeugdherinneringen met dieren terugkomen. Het blijkt dan dat veel bewoners hetzij op de boerderij dan wel hobbymatig dieren hebben gehouden. Een meneer deelde zo’n herinnering in de vorm van een mop die hij in ruim een uur tijd wel 5 keer verteld heeft: ” Een haan wordt de kop eraf gehakt, loopt vervolgens nog even door springt over de schutting naar de buren en treedt onderweg nog even een hen. Wat gebeurt er? Na 3 weken worden er kuikens geboren zonder kop”. Vol verwachting kijkt hij de kring rond, maar niemand reageert.

Vervolgens was het de beurt aan Hans. De kuikens stonden inmiddels op de tafel. Veel bewoners waren verbaasd dat ze nog maar 4 dagen oud waren en toch al zo zelfredzaam. Ze konden goed zien dat de kuikens eerst nog in een hok zaten met verwarmingslampen en lekker dicht tegen elkaar aan kropen. Eenmaal lekker warm verspreidden zij zich meer over de ruimte. Ook de kuikens gingen van hand naar hand. De manier waarop de bewoners de tere diertjes vastpakten was vertederend om te zien. De begeleiders hadden ook zichtbaar veel lol en deden aan het geknuffel mee. Ondertussen vertelde Hans van alles over zijn dieren. Hans had ook wat schalen meegenomen van uitgekomen eieren.  Halverwege ons praatje breidde het aantal bewoners en hun begeleiders zich steeds verder uit. Nadat iederéén zo’n beetje uitgeknuffeld was en meneer zijn hanenmop nog een keer wilde vertellen besloot Luc de bijéénkomst af te sluiten. Als dank kregen Hans en Luc een kistje met koffie, thee en een paar koeken aangeboden door één van de begeleidsters. Nadat we toegezegd hadden dit beslist nog een keer weer te doen ruimden we onze spullen op, de dieren weer in de kisten en keerden we terug naar Hardenberg.

Hans en Luc kijken terug op een bijzonder dankbare ontmoeting met de bewoners van Baalderborg. Een mooie manier voor deze mensen om nog eens met dieren in contact te komen.

Luc

 

Nieuwe secretaris van Pels en Pluim wordt 50 jaar

Bert Oelen, onze nieuwe secretaris is 50 jaar geworden. Wij feliciteren hem van harte met het bereiken van deze bijzondere mijlpaal. En de vereniging P&P feliciteren we met deze enorme verjonging van het clubbestuur.

Vrolijk Pasen 2016

Ook dit jaar worden onze sponsoren weer bedankt voor hun jaarlijkse bijdragen. De advertentie lopers gaan op pad om hun “klanten” de Paasattentie voor 2016 te overhandigen namens Pels en Pluim en de Vechtdalshow.

  

 

2016, Tekeningenrassenshow in Tiel.

Zaterdag 20 februari 2016 was het weer een feestje voor de konijnenfokkers van tekeningdieren, de jaarlijkse Tekeningrassenshow stond op het programma. Van de leden van Pels & Pluim Hardenberg togen Luc Pol, Gert Hierink, Bert Oelen en Niels van den Dool naar Tiel om dit spektakel niet te hoeven missen. Bert en Niels hadden een aantal dieren ingeschreven.
Er waren in totaal 257 dieren ingeschreven, alle konijnenrassen uit groep 2 waren vertegenwoordigd, en tevens waren nog een aantal kleurdwergen met tekening aanwezig. Al met al genoeg te zien dus voor de liefhebber. Terwijl Bert Oelen zijn taak als aandrager zeer serieus nam, gingen de overige heren hun licht opsteken tussen de kooien, en luisterden mee bij de diverse keuringen. Tijdens de keuring mag het publiek aanwezig zijn, en eventueel vragen stellen aan de keurmeester. Dit aspect maakt het een leerzame dag.
Tegen 12 uur waren alle dieren gekeurd. De Klein Lotharingers van Bert hadden een ZG 93 en een F95 predicaat gehaald, heel nette resultaten. De Japanners van Niels hadden een ZG 93,5, een ZG 94 (2*) en een F95 (en werd met deze laatste F mooiste Japanner). Niels had tevens een Japanner in de Europese klasse ingestuurd, deze haalde het predicaat SG96 (SG staat voor Sehr Gut, Duits voor Zeer Goed). Na de lunch maakte de HEP in drie rondes uit wie de mooiste van de show zou worden. De eerste en tweede ronde bestond steeds uit 5 dieren, van elk ras de mooiste. Uit de eerste en tweede ronde zouden de mooiste drie uit beiden ronden (dus in totaal 6 dieren) het tegen elkaar opnemen. De Japanner van Niels overleefde de HEP-keuring in de eerste ronde, en mocht dus in de laatste ronde weer op tafel komen. Tijdens de laatste ronde werd dit dier derde van de show, en het predicaat werd verhoogd naar F97.
Al met al was het een leuke, gezellige en zeker geslaagde dag voor bijna het voltallige bestuur van Pels & Pluim Hardenberg.

Niels van den Dool.

 

Martijn heeft een eigen website

Martijn Schuldink timmert hard aan de weg en dat steekt hij niet onder stoelen of banken. Actief en leergierig is hij bezig met de fok van zijn Chabo’s. Martijn vertelt erover op zijn website en die is ook opgenomen in de rubriek Links. www.chabofokkerijschuldink.123website.nl 

Als er nog meer leden zijn die een eigen website of een website met informatie over zijn of haar ras of speciaalclub opgenomen willen hebben in de rubriek Links, laat het ons weten. 

 

Jaarvergadering 2016 zeer geslaagd!

De jaarvergadering van 2016 is prima verlopen. Grote opkomst en een gezellige sfeer. Financieel alles goed in orde en het 49 ste jaarverslag werd goed ontvangen. Huldiging van een drietal leden. Nico Gravesteijn 40 jaar lid, Gerard Kappert 25 jaar lid en Henk Reins 25 jaar lid van de KLN. Kasccontrole Wim Berg en nieuw lid toegevoegd, Altinus Zwaan. Hans Heemskerk was niet meer herkiesbaar. Gert Hierink wordt met applaus begroet als nieuw bestuurslid. Hans Heemskerk wordt bedankt voor jaren werk voor de club, hem valt het erelidmaatschap ten deel. Tot slot een beamerpresentatie over de Europashow in Metz door Joop Roosma. En dat alles onder het genot van een hapje en een drankje.

  

 

Niels op weg naar de eerste show

Niels heeft voor het eerst zijn Amrockkrielen ingestuurd en wel direct op de grootste tentoonstelling van Nederland, de Noordshow in Assen.

Maar daar gaat ook het een en ander aan vooraf. Niels kreeg kippen-was-les bij Hans Heemskerk thuis. Na het wassen gingen de kippen in de droogkast en ’s avonds weer naar Niels. Voor de show heeft Niels de poten en de kammen nog even netjes opgepoetst. Het was echt winter toen de dieren naar Assen moesten en Niels kreeg verlof van school voor deze belangrijke zaak. Samen in gekooid en voor het donker met  de gladheid weer veilig thuis. En dan is het wachten. Wat zal de keurmeester er van zeggen. Nou hier zijn de resultaten:  G, ZG, ZG en 1ZG. Proficiat Niels.

 

 

Gert Hierink nieuw bestuurslid

Tijdens de jaarvergadering is Gert Hierink met applaus begroet als nieuw bestuurslid van Pels en Pluim. Met de komst van Gert is het bestuur weer voltallig. Gert is evenals de voorzitter en de secretaris fokker van Klein Lotharingers. De verhouding binnen het bestuur van de kleindiervereniging is nu 4 konijnenfokkers en 1 kippenfokker. Voor Erik een extra taak om de belangen van de kippenfokkers goed te behartigen. Heren veel succes toegewenst!

 

 

Vechtdalshow 2015

De Vechtdalshow 2015 is een succes geworden. Alle evaluaties geven een heel positief beeld en nu willen we in 2016 op naar de 700 dieren. Alles is klaar voor de officiële opening. Dit jaar werd die verricht door Altinus Zwaan en Hans Heemskerk. De heren voerden een act op die duidelijk in de smaak viel bij het publiek. Daarna konden de gasten en bezoekers de mooi aangeklede manege in. De kooien stonden opgesteld in een zonmotief, de zon, twee halve cirkels, in gericht voor de clubshow van de NODSC en de ZOBK en de stralen werden gevormd door de kooien met kippen, duiven, konijnen, water- en siervogels. Wim Berg was de ontwerper. De organisatie had voor de vrijdagavond een hanenkraai wedstrijd georganiseerd. Er werd gekraaid in 3 rondes en uiteindelijk werd het Watermaalse haantje van Hans Heemskerk de winnaar met 53 kraaibeurten en de Amrockkrielhaan van Niels Ooink werd goed tweede met 33 kraaibeurten. Bloemstukjes werden weer gemaakt door de leerlingen van vmbo groen van het Vechtdalcollege. Aan belangstelling heeft de SKTV geen gebrek gehad. Meer is te zien op de website van de SKTV. ( www.vechtdalshow.nl )

 

 

  

 

Europashow METZ 2015

Een drietal leden van Pels en Pluim hebben deelgenomen aan de Europashow in Metz. Het zijn drie fokkers van de Watermaalse baardkrielen. Over Metz gaan ze met behulp van een beamerpresentatie op de jaarvergadering wat meer vertellen, maar hier willen we even stilstaan bij de behaalde successen van deze drie fokkers. Joop Roosma met porselein hennen 96, 95 en 94 en met een okerwit porselein hen 94. Hans Heemskerk met kwartel hennen 95 en 93 en met witkwartelhennen 95 en 96. De grote winnaar was Wim Berg met zwarte hennen 97 U en 95 en twee goudberken hennen met95 en 94 punten.

 

 

Zuid Oost Drenthe Show 2015

In 2014 kon de Zuid Oost Drenthe (ZOD show) show niet gehouden worden in verband met de vogelgriep. Luc en ondergetekende hadden in 2014 ook ingeschreven en kregen dit jaar opnieuw een uitnodiging om in te schrijven.

De ZOD show werd dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd door de volgende kleindierenfokkers verenigingen: Jong Leven/M.O.T.V. Sleen-Schoonoord-Zweeloo e.o., De sportfokkers –Schoonebeek, Ons Genoegen-Coevorden en de De Veenstreek-Bargercompascuum-Klazienaveen e.o. Deze samenwerking is goed te vergelijken met onze eigen Vechtdalshow. Het betreft een open tentoonstelling, daarbij is ondergebracht de provinciale bondstentoonstelling (KLD) en tevens de provinciale jeugdshow Drenthe.

Luc en ik hebben op donderdag rond half acht onze dieren ingekooid. We hadden beide 3 klein Lotharinger ingeschreven. De concurrentie bestond uit 6 dieren van de heer Johannink uit Schoonebeek. De keuring vond plaats op vrijdag 27 november en de officiële opening heeft op vrijdagavond om 20.00 uur plaatsgevonden.

Zaterdagmiddag zijn we gezamenlijk naar Emmen afgereisd. Rond de klok van half drie kwamen we aan in Emmen. Nadat we de catalogus hadden ontvangen, hebben we de beoordelingen bekeken. De resultaten Luc 2x ZG (92,5), 1 O en Bert 1x F (95 (C klasse)), 1x ZG (94,5) en 1x G (91,5). De dieren zijn gekeurd door Reinder Prins en Gerrit Grootten respectievelijk een C en A keurmeester. Toch bleek weer dat voor 1 van mijn dieren het type iets te lang was. Voor positie 3 (pels) had ik voor 1 dier 19 punten. Al met al weer zeer leerzaam en met twee van de beoordeelde dieren kan ik weer verder.

Deze show liet ruim 600 dieren zien, ruim 300 konijnen, een kleine 20 cavia’s, ongeveer 80 hoenders, plusminus 145 dwerghoenders en rond de 75 duiven. De aankleding zag er verzorgd uit en vond plaats in het hippisch centrum Emmen. Echt een bezoek waard.

   

Pels en Pluim is weer een jeugdlid rijker

Niels Ooink woont met zijn ouders aan de Venneweg 17 i in Collendoorn en heeft zich na contact met Harrie Nijman, aangemeld als jeugdlid van Pels en Pluim. Voor Niels valt er nog een boel te leren, maar zeker is dat hij dol is op zijn kippen. Hij is in het bezit van drie Australorp krielen in de kleur gestreept. Hij praat er enthousiast over en in een van de schuren toont hij trots kuikens van de Amrocks en de Rode Friesland. Niels is 10 jaar oud en zit op basisschool De Kern in de Marslanden.

Voor Niels probeer ik een paar verzendkisten van Gait Kamphuis te regelen en als het lukt, gaat hij ook een deel van de keuring tijdens de tentoonstelling meemaken. Niels veel succes met de hobby en als je vragen hebt, laat het weten.

  

Geboren... Toekomstig jeugdlid??

Op 18 juli 2015 is geboren Thijs Willem, een zoon van Herwin en Miriam van Dijk. Namens Pels en Pluim feliciteren we de ouders en natuurlijk ook de trotse opa en oma.

Van de Klein Lotharingerfokkers

Afgelopen vrijdag kwamen de Klein Lotharingerfokkers voor de derde keer bijéén voor een tafelkeuring. Dit doen we voorafgaand aan de Lotharingerclubdag in juni. Twee jaar geleden zijn we begonnen bij Gert Hierink, vorig jaar bij Bert Oelen en dit jaar bij mij. De bedoeling van deze tafelkeuring is van elkaar te leren. We bootsen een heuse keuring na, dus met keuringsbriefjes, de 7 posities en de punten. Om het geheugen op te frissen konden de “keurmeesters”  de standaardeisen vermeld op een papier eventueel raadplegen.

 

Gert vroeg direct of we vier van zijn vijf meegebrachte Lotharingers op oorlengte wilden controleren. Het waren allemaal nog vrij jonge dieren. Na meten bleek algauw dat de vereiste oorlengte er nog niet was. Ook na volledige uitgroei zouden de dieren de oorlengte niet halen. Voor Gert was de conclusie duidelijk: Verkopen! “Dat heb ik nu geleerd”, zei Gert zuinigjes.

 

Uit de kisten van Bert en Gert en uit het hok van Luc hebben we vervolgens  drie dieren, te weten twee zwarte(Bert en Gert) en één blauwe (Luc) gekeurd. De opmerkingen en punten hebben we onderling vergeleken en gekeken naar de afwijkende meningen.  Twee dieren kregen een onvoldoende vanwege te korte oren en een twijfelachtig vlekje bij de nek. Tevens besteedden we veel aandacht aan type en bouw. Ook nu weer bleek hoe moeilijk het is om over de inmiddels beruchte achterhanden – is hij nu wel/niet mooi rond- een éénsluidend oordeel te geven. Op een show hebben keurmeesters direct vergelijkingsmateriaal en valt er gemakkelijker te selecteren. Al met al liepen de meningen niet zover uitéén.

We hebben weer veel van elkaar geleerd. Ook hoe moeilijk het is een echt goed tekeningdier te fokken. Deze gezamenlijke keuring heeft ons enthousiasme weer verder vergroot. De Klein Lotharinger blijft een grote uitdaging.

Na de keuring zijn we nog even in de stal van Luc geweest alwaar een aantal dieren de revue passeerden. Rond de klok van 10 hebben we de avond afgesloten.
 

  


Lotharingerclubdag Tiel

Zaterdag 13 juni is de Lotharingerclubdag die jarenlang in de Veenendaalhal  werd gehouden voor de eerste keer gehouden in Tiel.

Met 6 dieren, de Klein Lotharinger, eerlijk verdeeld over Bert en Luc reden we naar Tiel. Daar troffen we Jan(Huls) die 2 dieren(Groot Lotharinger) had ingezonden. Alle dieren in de kleurslag zwart. Bert, Jan en Luc hadden concurrentie van zo ongeveer 250 dieren in groot, klein, dwerg en de groep kleurdwerg met Lotharingertekening. Dit jaar een iets kleiner aantal. Veel fokkers hadden minder in hun nestjes. Bert en Luc  waren vandaag schrijver, terwijl Jan en Gert zich tussen de hokken konden begeven. De opstelling van de dieren was zeer overzichtelijk, de keurmeesters zaten in een rij op een prima plek voor de kooien. De hal is nieuw, zeer overzichtelijk met een goede lichtinval en prima akoustiek. Een restaurant met verzorgde toiletten maken deel uit van de accommodatie. Een vooruitgang t.o.v. Veenendaal.

 

De keuring werd wederom gedaan door de clubkeurmeesters.

 

In het geweld van de toppers hielden Jan, Bert en Luc zich keurig staande. 3x ZG Bert, 1xZG, 1xO Jan en 3x ZG Luc. We hadden allen dieren ingezonden van de maanden januari, februari en maart van dit jaar. Voor gewicht wordt gezien de jonge leeftijd het max. aantal punten van 10 gegeven. De pelsen zitten in dan wel tegen de verharing aan. Dat kost wel aftrek in punten.  De tekening ligt vast maar kan altijd beter. Over type en bouw kan de keurmeester al een goede indicatie geven. Op volwassen leeftijd kan de bouw nog iets verbeteren. Een slechte achterhand of vlak in de dijen voelt de keurmeester meteen en betekent onherroepelijk aftrek in punten.  Na de keuring die in een redelijk vlot tempo werd gedaan was er tijd voor een lopend buffet die ons prima smaakte. Na de pauze was er dan de hoofdereprijskeuring waarbij de beste dieren per keurmeester op tafel kwamen. Na deze keuring zag Gert nog even kans om een bruine voedster, hopelijk ter verbetering van zijn stam, aan te schaffen. Daarna volgde de dierbespreking per keurmeester. Een leerzaam moment voor de fokker. Voornamelijk komen hier verbeterpunten aan de orde maar ook vooral punten die al jarenlang aandacht verdienen zoals wittige aanslag aan oortoppen en niet voldoende lengte van de oren in relatie tot de leeftijd. Voorts was er nog even aandacht voor de verschillen die de landen hanteren t.a.v. de posities. Door middel van een enquete konden de fokkers aangeven in hoeverre men voor één Europese standaard is met voor elk land dezelfd